Followers

Monday, August 16, 2010

133. cuma inginkan...

salam n gud morning peeps!

i tak berapa sihat..demam, selsema, batuk ..mmg musim kot eh..namun i gagahkan diri pegi keje jugak..ni semua sbb penangan minum air sejuk masa sahur..setengah botol besar i minum tau..hehe..maunye tak batuk2..tp encik tunang kate, takpe, masa kita sakit, gugurlah dosa2 kecil kita kan? :)

i tatau la pagi ni nape i rase sgt emosi..i sebenarnya tensen jugak bila pikirkan majlis besar thn depan ni..insyaAllah, semua perbelanjaan i nak tanggung sendiri hasil dari simpanan bulanan bila dpt gaji..insyaAllah i tanak mohon buat pinjaman bank..gaji i bukanlah byk, jd tiap2 bulan i cuba utk asingkan duit utk persiapan my w-day..

i ada impian..

i nak my w-day dalam keadaan sederhana..i tanak terlalu berlebih lebihan utk my w-day..sbb apa yg penting adalah selepas kawen kan? lagi byk duit yg nak kena guna..utk majlis nikah, cukuplah di masjid dan dihadiri keluarga terdekat, dan juga teman rapat i..utk majlis bersanding, insyaAllah semua i nak buat sendiri kecuali pelamin dan jgak meja makan beradap..bilik pengantin, i cuma nk hias yg simple2 je..i tanak scallop2 bagai semua tu :)

doorgift pulak, insyaAllah i akan bagi semua org benda yg sama..no VIP gift..cuma mungkin utk family encik tunang, akan di tambah bunga pahar..boleh kan sayang? :) ni jugak permintaan dari mama i..dia nak semua org dpt benda yg sama..tak perlu dibandingkan VIP ataupun tidak..

itu impian i..simple kan?

cuma nk merealisasikan impian tu, i perlu byk menyusun rancangan..kan?
Wednesday, August 11, 2010

132. andai ini ramadhan ku yang terakhir..






Andai ini merupakan Ramadhan ku yang terakhir kali 
Buatku sekujur jasad yang bakal berlalu pergi 
Tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi 
Pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi 
Kematian...adalah sesuatu yang pasti.....




Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya aku sibuk berzikir
"a'la bizikrallahi tat mainnal qulub"
[Bukankah dgn berzikir itu hati akan menjadi tenang..]




Biarpun anak tekakku kering kehausan air
Tentu aku tak akan jemu melagukan syair
Rindu mendayu..
Merayu...
Kepada-NYA Tuhanku yang satu...




Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatku dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjai...
Sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh, minda, dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Mengadap Rabbul Jalil...
Menangisi kecurangan janji 
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin" 
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam




Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir 
Tidak akan aku persiakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dipersia begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang...bakal ku syairkan




Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu aku sibukkan dengan 
Berterawih...
Berqiamullail...
Bertahajjud...
Mengadu...
Merintih...
Meminta belas kasih....
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MUtapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"



Oleh itu duhai Ilahi...
Kasihanilah daku hamba-MU yang...
Hina..
Dhaif..
Jahil..
Lagi Banyak Dosa ini..
Menikmati bulan yg dirindui oleh nabi dan sahabatNya..
Moga setiap langkah ku zuhud kepada MU..
Moga ku istiqamah di ramadhan ini.. 



ANDAI AKU TAHU INI RAMADHAN TERAKHIR……… 


source : iloveislam







selamat menyambut bulan Ramadhan..
maafkan andai ada khilaf saya di mana mana..





Friday, August 6, 2010

131. 2 hari la kot..teehee :)

hye..

diluah mati emak, ditelan mati bapak..

eh, ke terbalik peribahasa tu? teeheeee T_______T

itulah serba salah pulak nk pilih satu hari @ dua hari..satu hari sbb permintaan future MIL..tp i harap tunang i dpt bincang balik dgn family dia..sbb i mmg harap utk buat dalam dua hari..tak kelam kabut sgt kan?

tp itulah, mcm peribahasa kt atas..i mmg sgt serba salah..cuma penyelesaian yg i dpt buat, cari homestay dkt dgn rumah i..sbb kalo tak family in law kena ulang alik ke Gurun..about 30 minutes lalu hgway..sbb tu la diaorg nk bt dalam satu hari je..

ok, sekarang bergantung kt encik tunang i utk berdiplomasi :) semoga segalanya dipermudahkan..insyaAllah :)
Thursday, August 5, 2010

130.satu hari @ dua hari?

hye hye!

awal plak i update blog ye?cskrg ni i tgh tunggu encik tunang i pick up i nk pegi raptai konvo..bkn i yg konvo, tp sekadar jadi pembantu melancarkan majlis :)

i nk tanya u all la, esp x-B2B and B2B sekalian..i pening da nk pikir..hikhik..rasanya majlis nikah dan bersanding elok buat dalam satu hari @ dua hari?

apa pro dan kon nya ya?

 

Blog Template by BloggerCandy.com