Followers

Thursday, June 30, 2011

Pengalaman berharga :)

sebelum kahwin, i mmg jarang ke dapur..mmg i tak reti nk masak yg berat2 ni..maklumlah daripada i form 4 smpai la dah abis degree, hidup i kt hostel & tempat org yg jauh drpd family..bila balik bercuti, mama yg selalu masak best2..ye la anak yg jauh di perantauan balik bercuti, mesti la nk sambut dgn masak yg sedap2 kan? so mungkin sbb itulah i kurang rajin ke dapur..hehe!

bila dah berumahtangga ni, yes i mmg selalu kena ke dapur..sbb hubby i suka mkn di rumah..rasa tanggungjawab tu dtg dengan sendirinya..ye la takkan nk biarkan hubby sendiri lapar..tak sampai hati tau..penat mcm mana pun, balik keja dah pkl 6ptg, i tetap ke dapur..tp hari2 yg biasa tu i cuma masakkan menu yg ringan2 je la mcm bihun goreng ke,nasi goreng ke..kalau hujung minggu baru lah masak 2-3 jenis lauk..

resipi2 tu pulak ada yg i tanya mama i, adik i, mother in law i and juga website yg sangat best ni! nnt boleh la jenguk2 website tu tau..insyaAllah 90% jadi..i mmg dah try n hubby ckp sedap! hehe..rasa sgt terharu bila hubby makan bertambah nasi sampai 3 kali dan semua lauk licin..rasa sayu pun ada sbb hubby selalu ckp "thank you syg sbb masakkan untuk abg.." ..rasa mcm selalu nk gembirakan hati dan perut dia dgn masak yg sedap2..

org kata nk pikat hati suami, kena jaga perut dia dulu..ye kan?

“Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari  berpuasa setahun”

“Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya  lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

beruntungnya kita menjadi seorang isteri.


Wednesday, June 29, 2011

Teaser : groom's reception (OP)


Monday, June 27, 2011

Review : doorgift

as for a doorgift, i beli yg biasa2 je..takde meriah2 mcm wedding org lain..budget skit je..hehe..yg penting i nak doorgift tu org akan selalu tgk..boleh? ;)

so here it is :

rombongan pengantin lelaki : paper bag + bunga telur + mug + fridge magnet + songket box + candy

guests : box + fridge magnet + candy

kids : lollypop + candy

marhaban : paper bag + bunga telur + small vintage mug + box + fridge magnet + candy

silat / gendang : paper bag + small vintage mug + box + fridge magnet + candy

fridge magnet tu i beli kt Padang Besar..lagi byk lagi murah..cadangan my mum la tu..n i agreed sbb nmpk mcm comel je..hehe..ada dlm 3-4 jenis yg i borong..so dlm box tu i letak fridge magnet n candy..oh btw fridge magnet tu isinya adalah cotton bud and pencungkil gigi..hehe..!

Review : wedding cake

talking about my wedding cake, teringat2 lagi kesedapan kek tu..nyummm!


mula2 i tak plan pun nk buat potong kek sbb i rasa nk buat pulut kuning je..tp lepas i tgk blog kak zue , i terus email dia n booking nk tempah rainbow cake! which is i tgk gmbr je i dah rasa terliur..hehe..but i tanah fondant, so kak zue letak butter cream kot kalau tak silap..i tak sure..sbb kalau fondant, nnt syg je kalau tak mkn kan..baik i buat yg bleh mkn kan? ;)


i request cake tu nk kosong je kt bahagian atas tu sbb i plan nk letak fresh flower..actually i minta kek tu nnt warna putih, but it turns to a bit yellowish..tak kisah lah, janji sodap! :) 

cupcake kt keliling cake tu aween yg sponsor! thanks dear :)


i belum dpt offical photos yg ada gmbr rainbow tu, kalau ada nnt i upload ye?









Review : wedding ring

i beli wedding ring i september last year :) jatuh cinta pandang pertama masa tgk iklan Habib Jewels kt paper Metro..hehe! biarlah org nk ckp cincin mak datin pun, janji mak suka u alls..ade i kisah? ;)

Review : guestbook

mood utk update about my wedding semakin menurun..ehehe..tp i gagahkan jugak ;)

so utk hari ni, i nak review psl guestbook wedding i..i tempah guestbook ni kat Photobook ..servis sgt cepat..beberapa hari lepas submit, dah bleh dpt hasilnya :)

so kt photobook ni, kita kena download software yg ada kt website tu, then kena susun sendiri gmbr2 kita ikut citarasa masing2..ikut u alls la nk susun atas ke, bwh ke, kiri ke, kanan ke..its all up to u..mmg ambil masa skit but there is sentimental value pasal kita yg design sendiri guestbook kita..try la..senang je:) lepas dah siap tu, terus je submit kt diaorg..and of course photobook ni selalu tau buat sales/discounts :) harga pun sgt berpatutan if ada discounts..utk guestbook i ni,i buat 40 pages..semuanya bergambar and guestbook tu jugak kitaorg gunakan untuk majlis bertandang. mmg penuh and sgt memori.. ;)

kt guestbook corner ni, i letak pen, lollypop and sabun as a gift utk guest yg sudi coretkan sepatah dua kata utk kitaorg..



Friday, June 24, 2011

Teaser : bride's reception (OP)



 OP : Captura Studio



Teaser : solemnization (OP)



OP : Captura Studio


Thursday, June 23, 2011

Review : gendang / silat pengantin

cerita pasal gendang/silat/kompang pengantin ni, sape2 yg pernah baca blog i dulu mesti tau mcm mane i meroyan nk cari benda2 ni..hehe..utk wedding i, mr hubby yg carikan..number Pak Teh (org yg uruskan gendang ni) dapat drpd internet..

contact n terus book! ;) actually i nak kompang je, segan la pulak kalau gendang seruling silat semua tu kan..tp Pakteh tu yg cadangkan kuitaorg amik gendang tu sbb harga sgt reasonable utk semua tu..plus, baru lah rombongan Mr Hubby dari Johor nnt tgk adat kt Kedah mcm  mane ye kan? kalau kompang maybe semua org dah biase tgk..i ok kan je :)

group gendang ni ikut rombongan Mr Hubby berarak..maksudnya daripada jauh i dah kena ready la bila dengar bunyi2 tu kan..then diaorg terus berarak ikut kitaorg ke pelamin..stay bersilakt karpet di sebelah pelamin, then ada 2 org budak bersilat kt depan pelamin..interesting :) tak pernah i bayangkan ada org bersilat depan i masa i bersanding sbb mula2 ingat kompang je kan..lama jugak la diaorg main gendang seruling tu semua..dekat sejam lebih jugak..

utk B2B sekitar Kedah, ni number Pak Teh Kompang - 0134132906. bai!

Review : banner


hye darls!

i'm back! :) insyaAllah i akan review pasal honeymoon i, but i rase better i settlekan review pasal my wedding dulu kan?

so this is my wedding banner..gmbr ni masa prewedding..free 2 banner masa tempah kt kawen dulu :)

Thursday, June 9, 2011

Pesanan penaja. ecehh

hehe..darling darling sekalian. mlm ni i dah nak bertolak ke johor, so maybe sampai ke next week i will be away from this blog. kalau sempat kt rumah in-law (kalau sempat lah kan) i akan update ok..selesai bertandang nnt, me n my hubby akan terus pegi honeymoon..ala kt pulau kecik je! hehe..ok la tata! :))








207.review : contact lense

my MUA also ask what color of my contact lense..looks like blue but it is grey! :)

i mmg suka gila dgn lense i ni..even nnt utk majlis bertandang i still akan guna warna ni..i  beli kt fb je..RM33 include postage..

sgt selesa pakai lense ni even it is from korea..sape yg berminat bleh la tgk facebook ni. i punya PRINCESS NUDY GREY..

206.review : hand flower

sesiapa yg pernah baca pasal entry ni mesti tau kan betapa i mengharapkan utk dapat bunga tangan yg cantik..huhu..

ye la,tp dalam hidup ni, tak semua benda yg kita nak kita akan dpt, ye kan? huhu..itu lah yg terjadi kt i..sedih gile ok..band terus kedai tu...huaaaaa..ptg jumaat (27Mei2011) i pun dengan rasa tak sabarnye pegi la kedai bunga yg tempah tu. 

slumber je org tu ckp yg ade cuma rose purple je..itu pun cuma ada dlm 20batang..pergghhhh..baru skrg kau nak bgtau yg bunga tu takde? die ckp sbb bunga import..dengan  bunga butterfly idaman i tu pun tade!..apek ni mmg bikin panas je..i dah la masa tu penat gila ke sini ke sana amik itu amik ini beli itu beli ini..i order rose purple,pink n jugak butterfly..

nasib baik ko pulangkan deposit aku apek oiiii..so yg i dapat rose purple tu mmg i buat semata utk nikah je la..da la bunga2 tu buruk sbb masa i amik tu, bunga tu still dlm kuncup yg warna putih tu..ala yg mcm pembalut bunga tu..nasib nasib..! bunga nikah tu i balut dengan ribbon yg tone color pink purple utk nak bg naik skit warna bunga tu..kalau tak, mcm dull je.. :(

 

bunga utk sanding masa tu i tak pikir pun lg..sbb ingat ok, kita prepare utk nikah je dulu..so utk bunga reception, ptg hari nikah tu baru keluar cari ngan my pengapit merangkap bestfriend i, kima. beli roses merah yg cantik, terubat skit hati i..hehe..kt rose merah tu i letak pearl tanak bg nmpk kosong..

tak sampai petang semua dah layu..sedih  hati ni tade sape yg tau..waaaaaa..banned kedai tu! wek!

205.review : make up

sejak Mr Hubby i balik kg n i stay sorang2 kt rumah, i mmg tade mood nk update blog. hehe..sorry dearie. mlm ni i akan bertolak ke johor utk groom's reception pulak.so i mmg bertekad utk buat sebanyak mana review yg i mampu hari ni okey? hehe..ye la nnt kat sane, takkan i sibuk nk update blog pulak. kat rumah in law kot..heee! ;)

so about my make up during solemnization & reception, i really love it..mmg berubah terus muka i..ahah..but my hubby lagi suka make up i time solemnization :)

i booked org yg make up i ni dah lama..since last year..mula2 i tgk make up ruby, mmg fall in love ngan make up dia..terus i tanya sapa yg make up..rupanya kawan lama skolah kitaorg jugak..kecik kan dunia ni? i pun contact la dia through her fb..orangnya mmg cantik ok..kulit muka licin je..gebu je..hehe..yg i mmg nekad (chewahhh..ahah) nk amik dia ni, sbb dia perempuan..senang la nak pakaikan baju, korset,tudung ape semua ni..lagi satu sbb utama adalah, dia boleh dtg rumah utk makeup..harga pun sgt lah ok..trust me! 

utk make up nikah, i minta nak ada warna purple kt ayeshadow sbb baju kitaorg dah warna putih, tp sampin mr hubby warna purple/pink and my handflower also purple..so dia ok je..boleh dibawa berbincang la..hehe..make up masa reception pun i suka jugak..blue and purple punya eyeshadow..pendek kata i mmg suka la! hehe..

gmbr utk reception tak byk sbb my bestfriend tu jd pengapit i masa tu :) so kt bwh ni gmbr2 yg agak close up jugak la..ni from my bestfriends dslr, yg drpd OP belum dpt lg..lambatnye :(

Monday, June 6, 2011

204.review : hantaran for Him

sunyi sepi nya rumah Mr Hubby ni :( rindu dia...aaaaaaa..

alkisahnya Mr Hubby dah balik Johor utk preparation majlis bertandang nnt..tp i masih stay kat sini sbb akan pegi ke Johor nnt dengan parents i..lmbtnya hari jumaat :(

utk sekarang ni, i nak review skit psl hantaran utk dia..i bagi Mr Hubby i 9 hantaran berbalas 7..hantaran ni i buat sendiri dengan bantuan kwn baik i kt ofis..2 hari tu mmg i pulun gila2 buat hantaran tu..hehe..i mmg bertekad gila nak buat sendiri sbb hantaran i masa i bertunang dulu, i mmg tak puas hati..so kali ni, i tak kesah berhabis skit janji i puas hati! ;)

gambar each of the hantaran i tade la pulak, nnt bila i dah dpt drpd photog , i upload ok? gmbr2 yg ada dlm simpanan i semuanya drpd kamera bestfriend i and hp adik beradik i..

hantaran yg i bagi kat Mr Hubby :

cincinkasutcoklatwacom bamboo pensling bagjam + spekAl-Quran + sejadahbelt + walletperfume

bekas hantaran kayu tu i beli di nilai last year..mm da lama gila..buka plastik mmg berhabuk bersawang segala bagai..heheh..bunga2 tu pulak ada yg i beli di nilai..tp tak cukup pun..then i borong bunga kt borong din pulak..hahah..mmg dok berulang2 je g borong din beli itu ini.. :)

so kat bwh ni la gambar2 sepanjang proses pembikinan hantaran2 tu..hehe..layannnn ;)


Sunday, June 5, 2011

203.review : inai/henna

sorry dear all..lama gila i amik masa utk review satu persatu..so hari ni start dengan inai and henna dulu tau..

inai kt hujung jari tu, i pakai inai daun..mula2 pakai inai yg makteh i tumbuk ni, jadi oren je even dah pakai sampai 2 kali..masa tu hari khamis mlm jumaat..dah start nervous sbb esok mlmnye kakak yg buat henna tu dah nak dtg..

then nasib baik ade ruby, dia yg susah payah hnt inai kt rumah i..pakai dlm sejam je..mula2 takde la merah sgt..still warna oren..but then esoknya merah! i like! :)

pasal henna tu pulak, ade sape2 yg cam henna tu design mcm sape?hehe..yup mcm inai ayu raudhah!sbb org yg buat henna tu adalah org yg sama! 

i mcm tak caye mula2..ahaha..masa kakak tu dah nk start lukis, i pun tunjuk la gmbr inai ayu raudhah..n ckp, i nak yg design mcm ni..then die ckp, yg ni akak yg buatkan kt ayu raudhah..akak tu siap tunjuk gmbr2 ayu raudhah masa tu..i siap suruh akak tu sumpah lg tau..ahaha..ape daaa..

but inai ayu raudhah start from jari manis..i punye start fari jari telunjuk..lainnya pun kt situ je la..hehe..tak kesah la dek non oiii..janji i dpt inai ayu raudhah..ahaha..sgt adore ok! ;)

kejab je kakak tu lukis..i rase dlm 30-45 minutes je kot..mase tu dah dekat pkl 11 mlm..die da buat henna tu da 9 thn..colour henna die merah yg cantik tau..from India..n tahan lama..yg kt tgn dah nk fade, sbb byk dok basuh pinggan ape semua tu kan..yg kat kaki still warna merah mcm mula2 tu..

i buat kat tgn and kaki..yg inai kt kaki tu tade la pulak gmbrnye..nntla tunggu official photos ye,maybe ade kot :)

ni number kakak inai tu : kak lia-0134478228


Thursday, June 2, 2011

201.nk review psl ape dulu ye?

alhamdulillah, dah 5 hari i dpt title Puan..heheh..rasa mcm tak percaya je..rase mcm masih kawan2 je mcm dulu..but yes, he is my husband and i akan dahulukan dia daripada apa segi sekalipun. insyaAllah..:)

serius i nak review pasal my wedding, tp i buntu nak start dari mana dulu..hehe..adoi la..pening den! ;)

apa yg i akan review satu persatu nnt ialah mengenai :

inai / henna
hantaran
makeup
baju nikah
baju sanding
bilik pengantin
pelamin
gendang/silat
rozet (hilang tanpa dpt dikesan)
bunga tangan
doorgift for rombongan dr Johor, guest and kids
kek kawen
walkaway
kasut nikah & sanding
contact lense
guestbook
etc etc etc

see? banyak kan? hehe..ada apa2 yg nak i review lg?

Wednesday, June 1, 2011

200.officially married now

alhamdulillah :)

will update later ok darls?




 

Blog Template by BloggerCandy.com