Followers

Thursday, April 26, 2012

Review : Solemnization Dress

Morning darls!

Bangun2 je terus nk hapdate blog..tu tanda2 yg positif la tu..haha..ok hari ni i nk review about my solemnization dress..i just love it so much..tp skrg ni rasa mcm dah tak muat..muahahah!

bulan November 2010 i ke Bandung with my hubby (masa tu belum kawen lagi..hehe!) dan dengan 3 lagi kawan kitaorg..i mmg niat and i mmg nak beli lace kt sana sbb dengar cerita cantik2 and murah2..but kalau tiket pegi Bandung tu murah, mmg worth la kalau u alls nk pegi beli lace kt sana..kalau tiket flight mahal, better beli kt sini je kot i rasa..depends ! :)

sebelum i pegi, i jumpa dulu dengan my wedding planner..ye la kita ni tade pengalaman nk beli2 lace semua ni kan..lace pulak ada mcm2 corak, i mean yang corak selari, yg corak tompok2, yg corak kt kaki kain n etc la..so bila i jumpa Paksu ( my wedding planner), dia pun terangkan kt i suruh amik corak/pattern lace yg mcm mana so that bunga2 lace tu dpt digunakan sepenuhnya and byk bila nk tampal kt dress nnt..so yg dia suruh i beli adalah kain lace lebih kurang 2 meter lebih (tk ingat sgt daaa..hehe), kain chiffon lebih kurang 7 meter and satin utk lining..kain chiffon pulak jgn beli yg mahal..yg biasa2 je..n jgn terlalu lemut.lembik sbb nnt kalau basuh takut kain tu akan kecut..mcm tu la lebih kurang..:)

So masa kt Bandung, kitaorg kt satu kedai kain ni agaknya dalam 5 jam kot..hahaha..sbb sgt rambang mata n cantik2 semuanya..tp sbb i dah decide i nak pakai warna apa utk dress nnt, so senang la nk pilih..just pilih lace among the colors yg i nak je..make sure u alls pun kalau nk beli lace, mesti decide dulu tau! :)

Lace yg i pilih dah siap labuci and manik2..so bila i balik Malaysia, i jumpa Paksu and tunjuk kain lace tu..and dia ckp ok! :) luckly me..hahah..and i nak dress i tu kurung moden and kain tu kembang2 skit mcm beralun..and i got what i want..yeay! and for veil pulak, i nak lace tu ditampal penuh kt atas kepala sbb i nak pakai tudung kosong..so that nnt lace tu akan menaikkan seri..wahhh..ahaha..and paksu juga tambah beading pearls kt lace tu..sgt cantik itu pearls :) itu lah ceritanya my solemnization dress..

for my hubby attire pulak, just a plain offwhite shantung baju melayu and ada sulam2 kt leher, tangan and pocket..but u have to discuss dulu dengan tailor sbb tak semua jenis kain shantung sesuai utk buat baju melayu tau..and for his sampin, beli masa kt karnival kraftangan kt Perlis..i rasa hundred over but berbaloi baloi..sbb susah jugak nk cari color dark purple + pink..semua tu sbb nk match kan dengan kasut i yang warna purple and my handbouquet..tak la kitaorg nmpk plain je kan? :)

those who are interested to tempah this kind of dress or else, please add his facebook here  :)










Perjanjian "aku terima nikahnya..."

Salam :)

Menggagahkan diri menulis entry di kala malam bulan mengambang..hehe..tade la mengambang sgt kan..padahal badan sangat letih..td kelas sampai pukul 9 malam..pastu balik, beli mkn, mkn kt bilik, edit gmbr and finally buat entry ni..tanak ikut sgt malas2 ni..nnt ada jugak blog ni kembali bersarang mcm dolu2..hehe!

I tak pernah jemu tgk my wedding pic..eh ade ke org yg jemu tgk wedding pic sendiri..tade kot kan! ;) hehe..tgk punya tgk, tertengok plak scene "aku terima nikahnya..."

Yang kelakarnya, bukan hubby i yang dua @ tiga kali lafaz..tok kadi pulak yang dua tiga kali sebut tak betul mas kahwin..sepuluh ribu seringgit la..seribu seratus la..padahal lain..hehe..masa tu semua dah dok sengih2..hehe..aih kenangan2..mesti masa tu hubby i dok ketaq tak sangga dah..heheh..

Akhirnya dengan sekali lafaz, Alhamdulillah..bergelar isteri kepada Syed Akhmal Syed Jamalil..wah nama penuh gitu..eeheh..taktau nak ckp apa perasaan masa tu..bercampur baur..semua skali ada..gembira..sedih..terharu..puas hati..haha..semua la..hanya org yg dah berkahwin tahu apa perasaan tu kan?

Semoga perkahwinan kami sentiasa dalam redha Illahi..insyaAllah :)











 

Blog Template by BloggerCandy.com