Followers

Thursday, December 31, 2009

65.gudbye 2009, hello 2010




selamat tinggal 2009

kenangan kenangan tahun ni terlalu byk..masam manis pahit masin semua ada la..cukup lengkap..mcm resipi! hehe..pendek kata asam garam telah dilalui..hikhik

cuma saya tanak reveal kt sini apa kenangan2 tu, sbb terlalu byk! org ckp jgn pandang belakang oke! hehe


selamat datang 2010

oke sempena tahun baru yg akan muncul lebih kurang sejam setengah je lg, oke tapi SAD pasal tak g sambut kt mane2 pun. dok umah je tgk bunga api dlm tv..SAD kan?? oh oh oh!

mcm2 azam yg saya teringin nk buat tahun ni..antaranya:

  • DIET! okeh DIET! ehem ehem betul ke ni cik yana nk DIET..mcm tak percaye je! haha..mulai esok saya nk diet dgn mengurangkan jumlah kabohidrat dan juga jumlah kalori + senaman ringan (kalo rajin..haha..turun naik tangga umah pun da kira mcm senaman ringan jugak kan??kihkih) pendek kata, nasi takmo mkn...saya mesti keraskan hati! oh please help me!! saya nk kurangkan dalam 10kg..takmo kurus sgt..takmo memuk sgt..hehe..just nice la..sedang sedang gitu..hehe..mesti DIET..mesti~!! tolonggggg..! any idea guys..??


  • yang kedua saya akan berusaha utk dptkan pekerjaaan..tak kesah la keje ape pun..mesti keje!kawan2 sumer dah bekerjaya..sdih gile..uwaaaaaa!


  • yg ketiga saya nk kembali pegang stereng..haha..pelik kan?? da lama saya dpt lesen full, tp sbb study kt johor then jarang pulang, dan jarang la dpt pegang stereng..sgt takut okeh..=( mungkin kena pegi balik tempat belajar memandu then upah org utk hilangkan ketakutan saya utk memandu!


  • yg keempat, harapan utk melangkah ke ♥peringkat pertama♥ hubungan kami..insyaAllah..

Tuesday, December 29, 2009

64.syg marah tak??

tgh hari itu.

dia   : syg....duit abg da abisssss.. (dlm hati saye, eh ape kene die ni)
saya : eh..nape??cemane bleh abiss...
dia  : abg beli kasut td..
saya: la..ye ke..tak pe la..kan bleh gune kasut tu..
dia  : err..syg mrh tak??
saya: nk mrh bt ape..hehe..isk2..nnt jab lagi mms gmbr kasut abg tu oke.
dia : oke..babai syg..

hehe..ni la encik kekasih sy.kalo bli ape2 mesti die akan tanye, bleh tak abg beli ataupun syg mrh tak kalo abg beli..???

aduhai encik kekasih..

tak lama selepas tu dpt msg bertulis syg,kalo jumpe beg guess yg syg suke tu bgtau oke.nnt abg belikan..

haaaaaa! suke2!

Monday, December 28, 2009

63.penang..with encik kekasih=)

kawan kawan.

anda semua sihat?

skema la pulak. hihi..

okeh, entri lepas saya ada cerita pasal saya pegi kenduri my bestfriend. lepas tu saya dan encik kekasih meneruskan perjalanan kami ke pulau..pulau membawa maksud ke seberang lah. hehe

dgn berpandukan GPS yg tak berapa betul (smapai kene hon dgn kereta kain akibat bawa kereta ke kiri dan kanan..hikhik), kami pun menyibukkan diri menunggu giliran utk naik ke feri dgn elizabeth skali. elizabeth atau nama manjanya eliz merupakan madu saya..uwaaaa! iaitu kereta encik kekasih.wekk!

agak lama tunggu giliran nk naik feri, dalam setengahjam jugak la.tp berbaloi baloi..hehe..pasal first time naik feri dgn encik kekasih..i love ue syg...hehe. menikmati keindahan laut dari ats feri, smbil snap2 pica dan kebetulan terserempak pulak dgn kwn2 yg pegi jugak wedding aishah..hehe..

lepas tu, dgn mengharungi kesesakan bandar penang, smpai la kami di plaza gurney. it was my first time smpai sini. sgt besar waaaa,,,depan laut plak mall ni..mmg cantik cuma takde kesempatan nk amik angin kt tepi laut ni.maybe next time laaa..

encik kekasih berhajat nk cari kasut baru. dan saya pulak menjeling2 handbag Guess.. tapi tade yg berkenan pulak. heeee..melepas encik kekasih nk belanja saya. oh saddddd~~

last2, kitaorg pulang dgn tgn kosong sbb apa yg dicari tade yg berkenan di hati..hehehe! smpt menjamu selera di McD..yummyyy!

itu sahaja lah..heee!

Friday, December 11, 2009

48.a day at jalan TAR. yeahh!


holla~~

wuhuuuu..lamanya rasa tak berbelog kan?isk2..rindunyerrr..haha..wekk!

ceritanya saya baru balik dari putrajaya..kt umah sana tade tenet plak..itu yg tak dapet den nk online..huhuh..okeh,aritu pegi putrajaya sbb nk g kenduri my bestfren kt klang, si chap a.k.a wan shafanis on 6th dec 2009..my sayangs merangkap cik kima, cik mimi dan cik su pun datang pun dari JB dan menetap kt umah makngah saya kt putrajaya tu..

kalo da mmg ade kt sana, mmg la tak sah kalo tak bercanda kt KL...haha..so kitaorg pun trn KL dgn hajat mau sopim kt jalan TAR..al maklum la..my sayang2 yg 3 org ni semuanya da gile pakai shawls..haha..termasuk jugak tuan punye  blog ni jugak seorg kaki sopim. my sayangs sgt tau perangai saya yg satu..mase kt JB dulu, kalo saya ajak sopim, mesti diaorg da pening nk kene teman...ngeh2

                             

Monday, November 16, 2009

40.a day in 2012

sudahkah anda menonton filem ni??kalo belum, pegi sekrg!! hehe..baru je menonton bersama encik kekasih semalam..seat penuh smpai depan screen okeh! seb baik kitaorg dtg awal dn sempat membeli tiket pada kedudukan yg selesa..hehe..thankx to encik kekasih kerana bijak mengatur waktu.haha..muaahhs!

cerita yg pada saya tak tercapai oleh akal utk kita pikir benda2 mcm ni akan jadi..perfect disaster okeh!walaupun pd hakikatnya kita tak boleh lari dari hari 'pengakhiran' dunia..nauzubillah..

filem ni penuh dgn kejutan, dag dig dug di dalam dada..haha.sgt suspen, scene sumer mcm real, dan mcm dibawa ke dlmnya..smpai tido td termimpi2..adehhh laaa..hehe..ada jugak babak yg sedey sgt esp yg melibatkan hal2 kekeluargaan mcm ayah n anak..

but the most important thing here is about the ship @ bahtera..wujudkah?mungkin filem ni ilham dari benda yg benar yg kita sendiri tatau kewujudannya..hmmm..

cukup lah saya membebel ni..da mula ngantuk balik padahal baru je bgn td.hehe..sok kene bgn awal,mau antar adik ke skolah.jadi supirman pulak..haha..nite sumer!

Friday, November 13, 2009

37.belum ada rezeki.


kawan2 sumer dah bekerja..of course la diaorg sumer da jadi engineer..tp utk saya, belum ada rezeki lg..sabaq je la..nk bt cemana..huhu..tension jgn ckp la..smpai saya taktau ape nk buat hari2..pagi antar adik g sekolah.then balik tido balik..hehe! tgh hari amik die balik skolah. then online smpai ptg..mlm plak tgk tv. hari2 itulah jadual saya sejak bulan mei lalu..dah 6 bulan jadi penganggur..6 bulan okeh! sapa yg tak tension..uwaaa! bukannya saya tak pernah dpt interview, pernah 2 kali pegi interview.ini ceritanya.nk kata sakit hti tu, bleh la jugak.tp mungkin ini yg namanya pengalaman.

interview 1.
pagi tu saya sgt berdebar. bulan puasa seingat saya.semalaman mentelaah.haha..rasa menyesal sbb masa belajar dulu, mungkin boleh dikatakan sekadar mahu lulus exam.damn! haha..kalo belajar betul2, mesti da relax je nk interview. saya pun mula selongkar kotak2 buku bawah katil.nk dijadikan cerita la kan..haha..tak lupa cari tips nk interview di internet.

dengan KBR6669 saya, pagi tu saya pun merempit ke tempat interview.lebih kurang 15 minit je dari rumah..sampai2 isi borang sumer, tungg jab then dipanggil masuk ke bilik temuduga.ada 3 org panel semuanya sgt ok.sgt baik hati. mungkin lebih kepada borak2 tp terselit juga soalan2 yg uji minda saya.haha..ingatkan da bais, tiba2 sorang panel ckp, ok Liyana, lepas ni awak tunggu kt luar, jumpa Datuk pula (mungkin owner sykt ni pikir saya). oh my dior! ahha..

15 minit lepas tu Datuk pun smpai..tak lama tu, saya dipanggil masuk jumpe die..ckp punya ckp, lepas tu die tanye, awak ade minta mane2 lg? saya pun dgn jujur dan lurus bendul (maklum la first time pegi interview. cett!) ckp la,ada datuk, then bgtau la saya mmg ada mohon utk kerja di mada, dan juga majlis. hmmm..lepas tu die ckp, org pempuan ni, nnt dpt offer gomen mesti la pegi kan?? saya rase muka saya pnas je..tatau la npe! lepas tu die pun muntahkan bom nuklear (saya rasa) ---> saya sebenarnya nk cari engineer lelaki.. !@#$%^&*()
da tau nk cari engineer lelaki, yg panggil saya interview npe la datuk oiiii..hahaha..agaknya die takut saya bt die company die bankrap kot..itu la pengalaman 1st interview. da bg persepsi yg kurang baik pada saya..

interview 2.
di sana : hello..boleh saya bercakap dgn Liyana?
di sini : ya, liyana sini..
di sana : awak dah kerja ke belum?
di sini : belum lagi.
di sana : ok,kita nk panggil awak interview di ***** esok pagi boleh?
di sin i: ok, boleh. tapi dari mana dpt number saya ni?
di sana : kami dpt dari web jobsmalaysia.
di sini : owh ok. ramai ke yg dtg interview?
di sana : awak sorang je. yg lelaki saya tepon, sumer da dpt keje. [dlm hati, kenapa selalu saya jd pilihan    terakhir?? uwaaaa]
di sini: ok la,besok pagi saya pegi.

mlm tu saya tak berapa gabra sbb ilmu2 yg saya ada utk interview hari tu masih tersemat.haha! esoknya, pkl 10 saya pun smpai di tempat temuduga. serius scary! tatau npe.smpai mama abah pun mcm tak percaya, betul ke tmpt ni..hehe..dgn ade renovationnye lg..huhu..masuk je, ada 2 org pempuan kt dlm tu. sorang tu mungkin kerani. agaknye la..yg sorang lg, mungkin engineer @ owner. tak pasti. saya dijemput. org tu tgh wat keje kt pc..print ape tah..agak lama saya tunggu. then bile selesai, die pun tgk sijil2 saya and minta resume. tanye serba sikit.ayat bom nuklear jugak ,ok la, kalo kite berminat, kite akan panggil awak. terima kasih. dushhh! pendek kata cam ni la. saya smpai pkl 10. pkl 10.05 da settle. pkl 10.15 da sampai umah. interview mcm kilat.isk

haha..ape la nasib saya ni kann..mungkin belum ade rezeki, tp kenapa ye..mungkin diaorg tgk saya ni takde bakat nk jd engineer! even my supervisor mase practical dulu pun penah ckp, u ni tak sesuai jd engineer..pasal u ni lembut sgt..u ingat kontraktor sume tu nk dgr ke ckp org lembut2..u ni sesuai jd lecturer..errrkk!

kalo tak diberikan peluang, mana nk datangnye pengalaman??
Friday, November 6, 2009

33.when a woman loves a man

Woman was made from the rib of man
She was not created from his head to top him
Nor from his feet to be stepped upon
She was made from his side to be close to him
From beneath his arm to be protected by him
Near his heart to be loved by him
Tuesday, November 3, 2009

32.terbaik untukmu

maafkanlah bila ku selalu
membuatmu marah dan benci padaku
ku lakukan itu semua
hanya tuk buatmu bahagia
mungkin ku cuma tak bisa pahami
bagaimana cara tunjukkan maksudku
aku cuma ingin jadi terbaik untukmu!
Saturday, October 31, 2009

30. syed akhmal.

saya : kalo smpt esok kite g karnival sua rasa tv9 kt stadium tu eh..mane tau leh jumpe fahrin ke..hehe

encik kekasih : ok..td kan abg jumpe dafi..diaorg sumer tido kt regency hotel ni..

saya : alaaa..dafi tak hensem..haha..fahrin lg hensem..tak jumpe die ke..

encik kekasih : tak jumpe..tp ade sorang lg artis hensem..

saya : sape??

encik kekasih : syed akhmal..

saya : haha..!!

syed akhmal merangkap encik kekasih saya..mmg selalu perasan die hensem..saya layankan je..muahaha! adehhh laaaa..syed akhmal oh syed akhmal...

****mmg sgt suke berangan2 nk jd superman****

Wednesday, October 28, 2009

27.mode:in love


lagu yg saya rasa sangat evergreen. tak jemu2 saya dengar dari dulu. rasa happy bila dgr lagu ni walaupun tgh sedey. kiss me by sixpence none the richer.

kiss me

Kiss me out of the bearded barley

Nightly, beside the green, green grass

Swing, swing, swing the spinning step

You wear those shoes and I will wear that dress.

Oh, kiss me beneath the milky twilight

Lead me out on the moonlit floor

Lift your open hand

Strike up the band and make the fireflies dance

Silver moon's sparkling

So kiss me.

Kiss me down by the broken tree house

Swing me upon it's hanging tire

Bring, bring, bring your flowered hat

We'll take the trail marked on your father's map

Oh, kiss me beneath the milky twilight

Lead me out on the moonlit floor

Lift your open hand

Strike up the band and make the fireflies dance

Silver moon's sparkling

So kiss me

26.sungguh


sungguh hanyalah dirimu yg aku cintai

dan sungguh ku kan disisimu hingga aku mati

Wednesday, October 14, 2009

16.cerita cinta. *wink*

dear diary,

awal sy bgn dan online pagi ni..pas antar adik g skolah td, trus rase nk menulis sumthing kt sini..hehe..sy nk menulis sesuatu yg saya tanak lupa..ye la,mane tau bile da tua nnt da mula nyanyuk ke,bile bc ni mungkin akan bt sy gembira..ape sy melalut ni..isk.isk..

sy kenal dgn encik kekasih sy bulan februari 2007..mase tu die exchange student kt Finland dn sy kt tanah air tercinta ni [hehe]..kitaorg kenal kt FRIENDSTER oke. yg peliknye mase kt Malaysia takde plak nk terjumpe. isk..isk..kenal sbg kawan biasa, sekadar teman berkongsi masalah tp akhirnya timbul rase syg..

penah satu masa, kt motor saya tiba2 ade org sangkut plastik yg ada sekotak besar air soya..masa tu die masih lg di Finland..penah  die berjanji nk belanja sy air soya..sape pulak yg tau saya tinggal di kolej mana dan tau plak yg tu motor saya..isk..isk..padahal saya tak penah bgtau pun die kt mane hostel sy..hehe..and kredit to ANGAH (kakak encik kekasih) selaku penyiasat dan penyangkut air soya tu..hehe

12 jun 2007

kami jumpa bt pertama kali di Johor ms die praktikal di Senai.. sy bawakan dia kek coklat [his feveret] khas dari Kedah dan hasil air tgn sendiri oke.hehe..die mmg suke mkn kek coklat. kan dear? =) i still remember your only feveret..hope smpai tua sy takan lupa..kami mkn di The Beach, Danga Bay..angin mlm,tepi pantai and kt meja tu elok plak ade candle..isk..mmg mud romantik la mse tu..encik kekasih tny sy,

Yana, sudi tak awak jd girlfriend sy dan insyaAllah jd ibu kepada anak2 sy satu hari nnt?

and you can guess rite what is my answer..hehe!dan alhamdulillah smpai sekarang saya masih sayangkan dan cintakan die.dan harap perasaan ni akan kekal hingga hujung nyawa sy..kami mengharungi mcm2 dugaan dan itu semua sebenarnya mematangkan diri masing2..bt Syed Akhmal, u'r the reason for my smile..

p/s : i love you. (*_^)

Friday, September 18, 2009

4.cerita kek ulang tahun, kad ulang tahun dan kad raya dari encik kekasih.

dear diary,

pagi semalam, katanya encik kekasih nk bertolak selepas subuh dari perlis ke johor tp setelah 2 jam subuh berlalu baru encik kekasih sampai di depan rumah saya. [lepas subuh la sgt..huhu] mama ada bg sikit kuih muih utk emak encik kekasih..kata mama kpd saya, nah ni bg mak mertua awak..hehe..moga kata mama sebut2 mak mertua tu masin la..yehaaa~!

saya sedikit hangin pasal encik kekasih ckp bertolak pas subuh maksudnya dlm pkl 7 sepatutnya da smpai depan umah saya. tp pkl 8 lebih baru ketibaan encik kekasih saya sambut dgn majuk sikit..haissshh asyik majuk je kan..padahal umur da suku abad. muahaha..

rajuk saya tak panjang! sbb encik kekasih bg saya kek ulang tahun, kad ulang tahun dan kad raya..ohh! sgt terkejut..ingatkan tahun ni da tade kek lagi utk saya..terima kasih encik kekasih!!

Thursday, September 17, 2009

3.cerita celebrate ulang tahun saya oleh encik kekasih. ohh!

dear diary,

encik kekasih tanya saya, syg nk ape hadiah bday..??muahaha..saya plak da lama mengidamkan crocs..hehe..nk beli duit sendiri syg..jd lebih baik minta dr encik kekasih..pasti lebih saya syg kasut tu nnt..huhu..jd kami pun ke penang..mula2 kami ke satu kdai makan ni utk booking masa waktu berbuka nnt..dengan direkomen oleh kwn encik kekasih,kami pun redah je g cari teluk tempoyak..dgn berbekalkan GPS henpon encik kekasih,smpai la kami ke restoren seri idaman..tmpt tu d tepi laut..sgt cantikkk! ciptaan Tuhan..ada satu jeti tak jauh dr situ,dalam hati mmg plan da nk g amik pic kt situ..dan dipersetujui oleh encik kekasih..sbb dia pun kaki bergambar..ditambah dgn adanya camera kesayangan dia..hehe..restoren tu tade sape2,jd kami pun amik phone number utk book nnt..

then,kami pun terus ke queensbay mall..sgt besar..sgt luas..1st time g situ..nyesal pkai heels..haishhh!nk jln pn tade mood pasal kaki sakit..iskk...nyesal..ohh! smpai di sana, terus kami menuju ke butik crocs..but sadly..sedey! kasut yg saya nk da off season..cessss! oh alice (nama kasut itu)..nk bli yg lain,mmg tade satu pun yg saya berkenan sbb hati mmg dok teringat kt alice..ohh! hmmm tape la..mgkn da tade rezeki..

lepas tu saya dn encik kekasih tgk wayang smeentara tunggu waktu berbuka..tgk citer final destination..ohhh! rase sesak nafas dr mula smpai abis...haishhh! smpai ternganga mulut encik kekasih tgk scene muvi tu..haha..abis je muvi,kami pun terus gerak ke teluk tempoyak..da book pun nk mkn ape..yummmyyy!

encik kekasih belanja sempena hari jadi saya dan kebetulan 12hb tu cukup 27 bulan perkenalan kami=) smpai juga hajat nk bergmbr di jeti tu..hehe..sgt best!! lebih2 lg bersama encik kekasih..mmmuaaahh! mkn dengan penuh berselera sbb jln satu hari,plak tu terlepas sahur..hehe..lapar gile..smpai encik kekasih bising,kata dia, puasa mmg la lapar..majuk kejab..tp kejab je..=) then pas mkn trus balik..thannxxx encik kekasih kerana bw saya jln2 ke penang!


                    

                              

                              

                              

                            

                              

                            

                              

                              

                              

                              

                                       

                      

1.selamat datang=)

salam.. hye everyone..ini kali kedua saya buat blog.yg pertama dulu,tak best..hehe..jadi dah didelete..harap2 yg ini kekal la ye..pada usia saya dah pun suku abad (2 hari lepas) saya dah bertekad nk aktif menulis blog tp internet down la pulek..huhu..ni da ok,jd saya akan mula menulis mulai sekarang..tentang saya,keluarga,encik kekasih,kawan2 dan juga kehidupan saya sekarang dn masa akan datang..=)
 

Blog Template by BloggerCandy.com