Followers

Monday, December 13, 2010

150. my first wedding checklist :)

1st Checklist :

1.Nikah, bersanding, bertandang
   Tarikh nikah : confirm
   Tarikh bersanding : confirm
   Tarikh bertandang : confirm

2.Kursus kahwin & legal documents
   Kursus kahwin : done!
   Borang nikah : done!
   HIV Test : done!
   Tok kadi & saksi : done!

3.Venue
   Nikah : Masjid Al-Ikhlas
   Bersanding : home sweet home - Alor Setar
   Bertandang : Dewan Perumahan Polis, Kluang, Johor

4. Catering & Kanopi
    Catering : booked!
    Kanopi : booked!

5. Pelamin & Deco
    Bersanding : done. decoration decided!
    Bertandang : done. decoration decided!
    Walkaway : done. decoration decided!

6. Photographer
    Pre wedding : Done!
    Nikah : booked! deposit paid Rm300
    Bersanding : booked! deposit paid Rm300
    Bertandang : booked! deposit paid Rm500

7. Wedding outfit
    Nikah : done. hantar tailor daaa..yeay! deposit paid!
    Bersanding : done.design decided..deposit paid!
    Bertandang : dah amik ukuran. first fitting in May

8. Makeup
    Nikah : done!
    Bersanding : done!
    Bertandang : done!

9. Bunga pahar
    Bersanding : dah tempah online..deposit paid : RM187 (28/12)
    Bertandang : done!

10.Wedding favors
     Marhaban : decided
     Bersanding :decided but still not buy it yet
     Kids : decided 
     Rombongan dari Johor : done!

11. Rings 
      For me : done! :)
      For him : done!

12. Invitation cards 
     Done!

13. Handbouquet
      Nikah : dah order from florist.
      Bersanding : dah order from florist.
      Bertandang : done!

14. Guestlist 
      Ongoing

15. Ceremony entertainment
      Kompang : done! pakteh from alor setar
      DJ : done!
      Marhaban : done!

16. Family attire
      Bersanding : done!
      Bertandang :done!

17. Pengapit's Attire
      Bersanding : done! my bff
      Bertandang : done! my sister : confirmed

18. Wedding shoes
      Nikah : plum / dark purple : Done!
      Bersanding : silver : Done!
      Bertandang : Red : still searching

19. Wedding props 
      Signage :
      Bunga Manggar : dah beli bahan2..
      Guestbook : dalam progress

20. Homestay
      done! paid the deposit RM300

21. SPA treatment

22. Honeymoon plan DONE!
    
23. Hantaran 
      Bekas hantaran : done!
      Decoration : belum buat lg ;)
      Bunga : done!
  
 
Sunday, December 5, 2010

149.seharian bersama elizabeth

hello peeps :)

harini seharian i berjimba jimbaan dengan elizabeth! hehe..tau tak elizabeth tu sape? haaaa..elizabeth tu madu i la..hehe..madu i tu kereta kesayangan encik tunang i..kan encik tunang i tade kt perlis selama 2 minggu..selama tu jugaklah elizabeth tinggal kt rumah i..hehe!

utk pengetahuan semua la kan, i ni mmg penakut sangat sangat sangat nk drive! bila keadaan terpaksa, boleh tgk post ni ya! so skrg ni i da berani la skit2..tu pun auto..hehe..kalo manual mmg tak berani..tambah tambah kalau jalan yg berbukit, pheeeewww surrender terus! haha..

so tadi tghari i pegi amik adik i bw dia pegi beli barang2 keperluan..dia baru masuk belajar kt Politeknik Perlis..masuk2 je kt pagar poli tu, punya la byk kereta..huhu..rupanya hari ni hari pendaftaran student..mmg mencabar kot bw elizabeth td..waaaa! nasib baik la elizabeth selamat..hehe! jalan kt dlm poli tu mmg berbukit2..bayangkanlah kalau kereta manual, mmg i berenti kt tepi jln tu menangis!

p/s:encik tunang, awak jgn risau eh..elizabeth ok je ngan i..hehe

Friday, December 3, 2010

148.gonna miss him :(

                

oh!

encik tunang i outstation for 2 weeks! waaa..sad sad sad! gonna miss him so much..cemana la nnt kalo da kawen then further study eh?tak sanggup jauh jauh rasanya..huuuu

p/s: alFatihah untuk arwah bekas supervisor final year project i..beliau sudah kembali ke rahmatullah semalam (2/12/2010) ..semoga arwah ditempatkan di kalangan orang yg beriman ..

Tuesday, November 30, 2010

146.untuk bakal isteriku.. :)

hello hello!

rajin pulokss i hapdate blog semenhak dua menjak neh..hehe..rasa bersalah sebenarnya sbb biar je blog ni bersawang..heee! 

oh hari ni i nak cerita apa impian my future hubby..impiannya simple, cuma i yg nak merealisasikan impian tu perlu lebih berusaha keras! yeahhhh..hehe..dia nak i masak selalu lepas kawen nnt! haha..i know i know..mmg sepatutnya semua isteri masak utk suami kan? but utk org mcm i yg jarang jarang, kadang kadang je masuk dapur, usaha perlu dipertingkatkan lagik..! i pun dah bertekad utk belajar masak supaya suami i nnt syg kan i..org kata, nk pikat hati suami, kena la pikat perut dia dulu..kan? so i ada lebih kurang 6 bulan untuk belajar semua tu..! 

dia pun da belikan i buku resipi u alsss..kelasss gitu..haha..doakan moga usaha i berjaya ya! :)

ok bai!

Monday, November 29, 2010

144.gud luck!

oh morning peeps!

awal online ari ni ya? hehe..kejab lg i kena jaga final exam students kt sini..to all my students;



GOOD LUCK!

p/s: takmo tiru tiru ya..
ok bai!

143. quickie!

quick update!

hye awak awak semua..hehe..i da tukar layout blog yg dah berhabuk ni..amacam? rasa mcm kelam la pulak..hehe..bukan apa, nk ambik aura my wedding theme..ya aa awww! :) ok da nk tido..jumpa lagi nnt ya!

ok bai!

Sunday, November 28, 2010

142.takkan pernah ada

ku ingin kau tahu isi hatiku

kaulah yang terakhir dalam hidupku

tak ada yang lain hanya kamu

takkan pernah ada..

ok bai!

Tuesday, November 9, 2010

141.huuuu..busy!

hai hai n helo helo!

da lama i tak update blog..busy sgt..i tgh marking lab report n lab test student..bila i da setel kan kerja i, i akan update ya..actually baru balik dari bandung! byk sgt kejadian yg jadi semasa nk pergi dan balik dari bandung..huhu..banjir dan letupan gunung merapi ~

byk sgt benda yg i buat 3-4 minggu sebelum ni..i akan update semuanya ya! tp tgk la teaser ni dulu ..heheh :)

Tuesday, October 5, 2010

138. wedding theme.. yeay!

yeay..!

finally i dah decide my wedding theme..lega sgt sbb selama ni agak bercelaru dlm kepala otak i..i dok pikir kaler pink je! haisshhh..asyik pink..tunang ari tu pun kaler pink jugak..hehe! akhirnya, i dengan sebulat hati dan sebulat suara pilih warne dark purple / plum! yeay..i likee... :) cumanya i belum decide lg kaler apa yg nk combine dgn kaler dark purple ni..susah jugak kan? sebelah encik tunang belum decide lg..takpe pelan pelan ye tak?

Monday, September 6, 2010

135.saje saje.

hello peeps!

gud morning..semua sihat hari ni? i kt sini mcm ni je..mcm biase..cuma minggu ni boring skit sbb students dah mula cuti sem 2 weeks okeh. sunyi je school ni..tade mood plak nk buat keje padahal keje bertimbun timbun. dengan nk marking lab report yg sebemban tu..dan jugak buat minit mesyuarat utk shortcourse yg kitaorg kena organize kt sini..first time u, i jadi secretary..haha..meletosss..mane penah i buat minit mesyuarat ni..tp org kata, yg kita tak reti tu la kita kena belajar, kalo tak smpai bila nk pandai? kan kan?

ramadhan kali ni alhamdulillah i takde la lapar melampau sgt..hehe..mungkin sbb keje kot..oh tau tak i da start diet..hehe..ni semua penangan nk kurus sbb da nk start cari vendor2 utk wedding i..turun la jugak dlm 4kg..hehe..yg bestnye encik tunang pun siap puji tau..haha..dia bkn senang nk puji, kuat kutuk lg ade la..jadi bila dia puji, i rase bersemangat nk teruskan diet i..hehe..tp satu je la yg i tak bleh tinggal, iaitu minuman sejuk :( takpe, pelan2 okeh! chaiyok2!

utk raya kali ni, i tak amik cuti pun sebelum raya..i keje smpai hari khamis ni..tp lepas raya tu i amik direct seminggu..thn ni, adik i yg baru kawen tu raya kt rumah husband dia kt kelantan. then raya ke 3 baru balik sini..mungkin sbb tu i tak terasa sgt nk beraya tahun ni..first time tu tak cukup korum..tp i kena la paham, dia da ada tanggungjawab lain..nnt i pun mcm tu jugak..ape ye yg mama i rase? mesti dia sedey kan? 

sorry la u guys, byk pulak i membebel pagi ni..oh i ade dpt interview SPA utk jawatan Pegawai Latihan Vokasional..sama keje mcm jawatan i skrg..cuma yg i dgr, jawatan tu untuk Institut Latihan Perindustrian..i pun tak pasti..ramai jugak kwn2 i dari UTm dulu yg dpt pegi interview ni...cuma i tak rasa excited utk pegi sbb i takut kalo dpt (berangan la kau yana..haha) nnt, kene posting kt sabah sarawak cemana? kan da nk kawen..heeee! kesian la hubby i nnt..chewah..haha..so bt masa skrg i buat keputusan utk tak pergi . titik.

tahun ni jugak tahun pertama i akan bagi duit raya kt parents and adik2 i..excited jugak..hehe..tp tak de la byk pun sbb i nak saving utk majlis besar thn depan..insyaAllah :)

org kata dugaan bertunang boleh tahan jugak ye? setakat gaduh2 manja tu biasa la kan..tp harap2 kami sama2 dapat hadapi apa juga dugaan yg mendatang..kita nk menuju kt jalan yg baik, mesti la syaitan tak suka..dia pun mula la menghasut, dan sebagainya kan? apa yg penting, usaha dan tawakal..moga dipermudahkan semuanya ya

p/s: ada blogger yg bgtau nk comment post i tak bleh..sblm ni i guna yg embended tu..then i tukar ke pop up..blogger lain pulak tak bleh comment. so how? helpppp :(

Thursday, September 2, 2010

134.Surat dari anak mak yang dah tak nakal..

sedih baca email ni..




Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....


Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....


mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....


pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ........
kengkadang siaran indonesia ....
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke
kuburan...


Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..


paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....


masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..


Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/2006 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..


Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..


Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....


Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital dan itu lah pertama dan terakhir kali
mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli
kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....


Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....


Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ....
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn


Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar
suasananya........
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....


Mak.....
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?


Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....


Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!


Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....


Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....


Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...


Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ....?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....


Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....


Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...


sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..


Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil




Monday, August 16, 2010

133. cuma inginkan...

salam n gud morning peeps!

i tak berapa sihat..demam, selsema, batuk ..mmg musim kot eh..namun i gagahkan diri pegi keje jugak..ni semua sbb penangan minum air sejuk masa sahur..setengah botol besar i minum tau..hehe..maunye tak batuk2..tp encik tunang kate, takpe, masa kita sakit, gugurlah dosa2 kecil kita kan? :)

i tatau la pagi ni nape i rase sgt emosi..i sebenarnya tensen jugak bila pikirkan majlis besar thn depan ni..insyaAllah, semua perbelanjaan i nak tanggung sendiri hasil dari simpanan bulanan bila dpt gaji..insyaAllah i tanak mohon buat pinjaman bank..gaji i bukanlah byk, jd tiap2 bulan i cuba utk asingkan duit utk persiapan my w-day..

i ada impian..

i nak my w-day dalam keadaan sederhana..i tanak terlalu berlebih lebihan utk my w-day..sbb apa yg penting adalah selepas kawen kan? lagi byk duit yg nak kena guna..utk majlis nikah, cukuplah di masjid dan dihadiri keluarga terdekat, dan juga teman rapat i..utk majlis bersanding, insyaAllah semua i nak buat sendiri kecuali pelamin dan jgak meja makan beradap..bilik pengantin, i cuma nk hias yg simple2 je..i tanak scallop2 bagai semua tu :)

doorgift pulak, insyaAllah i akan bagi semua org benda yg sama..no VIP gift..cuma mungkin utk family encik tunang, akan di tambah bunga pahar..boleh kan sayang? :) ni jugak permintaan dari mama i..dia nak semua org dpt benda yg sama..tak perlu dibandingkan VIP ataupun tidak..

itu impian i..simple kan?

cuma nk merealisasikan impian tu, i perlu byk menyusun rancangan..kan?
Wednesday, August 11, 2010

132. andai ini ramadhan ku yang terakhir..






Andai ini merupakan Ramadhan ku yang terakhir kali 
Buatku sekujur jasad yang bakal berlalu pergi 
Tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi 
Pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi 
Kematian...adalah sesuatu yang pasti.....




Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya aku sibuk berzikir
"a'la bizikrallahi tat mainnal qulub"
[Bukankah dgn berzikir itu hati akan menjadi tenang..]




Biarpun anak tekakku kering kehausan air
Tentu aku tak akan jemu melagukan syair
Rindu mendayu..
Merayu...
Kepada-NYA Tuhanku yang satu...




Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatku dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjai...
Sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh, minda, dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Mengadap Rabbul Jalil...
Menangisi kecurangan janji 
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin" 
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam




Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir 
Tidak akan aku persiakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dipersia begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang...bakal ku syairkan




Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu aku sibukkan dengan 
Berterawih...
Berqiamullail...
Bertahajjud...
Mengadu...
Merintih...
Meminta belas kasih....
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MUtapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"



Oleh itu duhai Ilahi...
Kasihanilah daku hamba-MU yang...
Hina..
Dhaif..
Jahil..
Lagi Banyak Dosa ini..
Menikmati bulan yg dirindui oleh nabi dan sahabatNya..
Moga setiap langkah ku zuhud kepada MU..
Moga ku istiqamah di ramadhan ini.. 



ANDAI AKU TAHU INI RAMADHAN TERAKHIR……… 


source : iloveislam







selamat menyambut bulan Ramadhan..
maafkan andai ada khilaf saya di mana mana..





Friday, August 6, 2010

131. 2 hari la kot..teehee :)

hye..

diluah mati emak, ditelan mati bapak..

eh, ke terbalik peribahasa tu? teeheeee T_______T

itulah serba salah pulak nk pilih satu hari @ dua hari..satu hari sbb permintaan future MIL..tp i harap tunang i dpt bincang balik dgn family dia..sbb i mmg harap utk buat dalam dua hari..tak kelam kabut sgt kan?

tp itulah, mcm peribahasa kt atas..i mmg sgt serba salah..cuma penyelesaian yg i dpt buat, cari homestay dkt dgn rumah i..sbb kalo tak family in law kena ulang alik ke Gurun..about 30 minutes lalu hgway..sbb tu la diaorg nk bt dalam satu hari je..

ok, sekarang bergantung kt encik tunang i utk berdiplomasi :) semoga segalanya dipermudahkan..insyaAllah :)
Thursday, August 5, 2010

130.satu hari @ dua hari?

hye hye!

awal plak i update blog ye?cskrg ni i tgh tunggu encik tunang i pick up i nk pegi raptai konvo..bkn i yg konvo, tp sekadar jadi pembantu melancarkan majlis :)

i nk tanya u all la, esp x-B2B and B2B sekalian..i pening da nk pikir..hikhik..rasanya majlis nikah dan bersanding elok buat dalam satu hari @ dua hari?

apa pro dan kon nya ya?

Thursday, July 1, 2010

127. 9-7

alam n gud morning peeps!

hari ni i nk membebel lg. teeheee.. please...layankan aje k? :)

i nk cerita psl hntrn i..mula2 mcm yg i dan encik tunang bincang, kitaorg cuma nk bg 7-5 je..ok la tu kan untuk hntrn pertunangan..but then his mother, nk bg kt i 7 dulang..of cos la i kena bg dia 9 dulang sbgai blsn..mungkin mak encik tunang excited sbb first time nk dtg meminang anak dara org :) ok i love u mak. of course i love u too mama..♥

dipendekkan cerita, bln januari lg i dah pegi merayap mencari si pembuat hntrn..ok jumpa. nama dia uncle ghani..satu dulang lebih kurang RM35..ok la tu kot ek. untuk org yg tade pengalaman mcm i, i prefer bg org buat..hehe..so deal la dgn dia..deposit pun da byr about Rm400 sbb i pun amik mini pelamin dgn dia (at that time la)..

dlm bln april mcm tu, i pun pegi tmph baju utk majlis tunang i kt org yg i cerita dlm entri sblm ni..then borak2 punya borak, dia pun tanya..u buat hntrn kt mane? then i pun ckp, kt uncle ghani..then u all tau dia ckp ape??

u all tatau ke yg uncle ghani tu dah meninggal bln lepas??

Ya Allah..mmg terkejut abis i dgn my sis (dia pun tmpah hantaran kt arwah jugak)..mmg i cadang nk g bln mei nnt jumpa dia utk bg brg2 yg nk digubah..nasib baik kitaorg tahu awal..AlFatihah untuk arwah..arwah mmg sgt baik hati dan mudah dibawa berbincang..mungkin da smpai ajal dia kan..hmmm..

yg take over business arwah tu anak sedara dia..masa i pegi ke bridal boutique arwah, kedai tu tutup..i mmg da start berdebar..what about our deposit..sape yg i nk pegi cari utk buat hntrn i n my sis ni?? i was like, Ya Allah, besar dugaanMu..sbb i ada dgr2 cerita yg buku deposit tu hilang la, duit deposit yg arwah da amik dari customer da tade la n so on..bkn niat nk aibkan arwah, tp i just nk story, pls don't slh fhm k..mmg mase tu nervous gila..a few days lepas tu, mama i yg pegi cari anak sedara arwah kt boutique tu..masa tu i da balik perlis..so mama yg urus semua tu..lepas tu i ada juga pegi berjumpa dgn anak sedara arwah..frankly speaking..i tak confident lgsg dgn dia..apa la nasib i kan..huhu..trus i cancel nk buat mini pelamin dgn dia, i tanak amik risiko..huhu..so deposit tu mmg cuma untuk hnrtn je la..

mmg i kerap jugak pegi jumpa dgn kakak tu, bg brg n so on..setiap kali i pegi mmg ade je benda yg i nk kena ingatkan dia..huhu..n ada satu hari tu masa i pegi kt dia, ada sorang mamat ni..dia yg akan gubah hntrn i nnt..i mean dia tlg kakak tu..baru la i confident skit dgn dia..thank God :) and dia offer utk fresh flower punya hantaran, satu dulang Rm45..just a few roses on each dulang..

harap2 untuk my W-day nnt, i ada motivasi utk decorate sendiri hantaran i..yeay!

Monday, June 28, 2010

126.kesah baju tunang i..

salam n hello!

sedar tak sedar (ewahhh), i dah 2 minggu bertunang..sekejab je kan masa. oh ok, i tanak ingat sgt pasal masa sbb agak berdebar utk mulakan my wedding preparation..padahal lmbt lg..haha..tp kan org selalu ckp, masa it emas?

dlm 2 minggu ni, percaya @ tak, i tak byk khatam gmbr2 on my E-day..ada saja yg buat i sedih kalo i tgk balik gmbr tu,,baik photographernya, bunganya, pelaminnya..oh and hari ni i nk cerita pasal baju masa i bertunang hari tu..

jenis kain : chiffon beaded

warna : off white with pink beaded

spesifikasi : 2.8 m (chiffon) & 2 m satin.

harga : RM 2++

upah tailor : RM 250

i mmg suka and jatuh cinta first time tgk kain ni. and yes, my favourite colour is pink! mmg mata i tak mampu nk tgk warna lain dah. and i harap utk wedding nnt, i tak tersangkut dgn warna pink! :) cerita pasal baju, i pergi kt tmpt sama yg i make up. and dia ckp dia bleh buat, padahal bkn dia yg buat pun. dia hntr kt satu butik. masa tu i tatau lagik ke mana dia nk hntr baju i. nmpk sgt kan i ni tatau apa2..heheh..first time la katakan. masa i hntr tu bln 4. i ingat lg. smpai hujung bln 5, baju i tak siap lg. then i text him tny pasal baju i. dia ckp in a few days. lepas few days, i pun pegi  fitting baju i masa teman adik i fitting baju dia ( at the same bridal boutique). and u know what, kt pinggang, bwh ketiak besarnya 2inch from the actual size.

 i bertenang lg sbb ingatkan i da kurus skit.haha.berangan. tp takkan la smpai 2 inch. pelik jugak. ok takpe la, i pun tinggal utk alter dulu baju tu. hari selasa ( 8jun ) i nk pegi fitting lg. then dia ckp blm buat lg (pekerja kt situ)..ok fine.then ptg tu dia sms ckp bleh dtg amik. ok i pun pegi amik then bw baju trus balik ( ni la kesilapan i). trus bw fitting di rumah! masa i fitting tu, mmg kt pinggang fit, nmpk mcm tersangkut pun ade sbb kt bwh ketiak kt pinggang dia tak altered! dia cuma altered kt pinggang je.that's why la mcm tersekat bju tu. i ingat hmm tak pe la, tk nmpk sgt kot. sbb esoknya tu i da nk ke kelantan, kenduri sblh husband adik i pulak. 

pagi 12 jun tu, i kan pegi make up awal pagi..so masa i pakai baju tu utk pegi make up, mak aiii..nmpk sgt yg lebih2 kt bwh ketiak tu..wh*! da tak smpt da nk altered..i was so sad, masa i pegi kt situ nk make up, i pun tunjuk kt dia then dia ckp da tak smpt nk alter  pasal hari tu dia kena make up 12 org! haha..penah dgr kena makeup gilir2?? nnt i akan cerita next entry ..masa tgh make up tu terbuka la cerita yg tailor tu tertukar ukuran  i dgn somebody else..see? dia tak ckp pun dgn i masa i fitting tu..how dare

Friday, June 25, 2010

125.bukan niat..


salam semua..:)

entri entri i sebelum ni bkn niat untuk mengaibkan sesiapa..harap jgn salah faham..cuma sekadar luahan rasa hati..juga utk dijadikan pengalaman dan pengajaran mada depan..ada lagi 2-3 entri luahan perasaan lepas ni..hehe! then i promise utk tanak kenang lagi benda2 yg dah jadi masa my E-day.. :) lepas ni i nk concentrate on my BIG day pulak..hope segalanya dipermudahkan..amin!




Wednesday, June 23, 2010

124. kisah OP (yg tak mcm OP..)

salam & hye..

2-3 hari ni emosi i kurang stabil..benda nmpk mcm remeh..i tatau la kot2 i yg buat benda ni jadi besar..tp benda ni berkaitan dgn kenangan sepanjang hayat..sape yg tak sakit hati??

cerita pasal OP i..i mmg sgt2 mrh, geram dgn dia..rasa mcm nk dush dush dush..heee! sabaq na sabaq..kisahnya begini..kitaorg hired si A..A ni kwn kpd encik tunang i..masa kitaorg booked dia, tade la pulak ckp dia ada hal lain or ape2 ke..nk dijadikan cerita, sehari sblm kitaorg bertunang, A ni bgtau kt encik tunang i yg dia tak dpt dtg..dia dah pass job tu kt si B..B ni merupakan bussiness partner A..nk dijadikan cerita lg pulak, B ni pass job ni kt C..haaaa..tgk ape sudah jadi?? semua cerita ni i tau masa hari kitaorg tu tunang tau..

panjang i nk cerita, tp nnt i sakit hati..i pendekkan ye..hasil gmbr mmg out..mmg tak lawa lgsg..dgn senget2 nya lg..i tatau la C ni layak digelar photographer ke tak..nnt i upload gmbr yg sgt buruk itu oke.mmg tak bleh diterima. tau berapa harga utk hanya 150 keping gambar (yg senget2 sumer, dan tak seni lgsg) and also without any editing?? Rm350..dush dush dush.lepas tgk haslnya kitaorg pn contact la si A ni..ckp punye ckp, die pun minta maaf..die tatau yg C tu amik gmbr yg tak elok lnsg bg i dan encik tunang. nk dipendekkan cerita lg, A byr Rm350 kt B, tp B byr RM2++ kt C..untung atas angin mcm tu je..apetah business mcm ni..mmg puas la i dok membebel..heeee..dush dush!

mungkin si A ni rasa bersalah, dia pun ckp nk pulangkan duit yg lebih tu..dan juga janji nk buat free pre-wedding photoshoot utk kitaorg nnt..tatau la kan nk ckp ape..bende da jadi..yg paling kitaorg frust, da la gmbr ngan family kedua2 belah pihak tade, yg si C tu sibuk nk balik awal sbb nk p amik gmbr expo ape tah..dia dtg pkl 12.30 mcm tu..dlm pkl 2 da cabut..ape kes??

oh nasib baik bestfriend i, cik kima dtg masa i nak tunang tu..dia baru beli camera besar dan tgh2 belajar amik gmbr engagement & wedding. well bagi i, gmbr dia amik lg cantik dari gmbr OP i amik. tak semestinya camera ko lengkap dgn segala flash & lens besar, gmbr ko akan cantik wahai OP yg tak mcm OP..dush dush!

moralnya kt sini, kalo nk amik photographer, kita kene tgk dulu hasil kerjanya mcm mana.tak kisah la sama ada tgk album, FB, website die ke..yg kedua, yg i akan ingat smpai bila2 i takkan sekali kali amik lg vendor yg merupakan kawan i..trust me..bila jadi mcm ni, hbgn persahabatan tu mungkin da tak sebaik dulu..ini yg i rasa la..lain org lain pendapat..mungkin ni nasib i..

Monday, June 21, 2010

123. oh hati. tabahlah!

hati saya sgt tidak tenang sekarang. saya rasa tertekan, sakit hati, marah, sedih dll. semuanya gara2 OP yg kitaorg hired. Ya Allah, bkn mahu menidakkan takdirMU, kami hanya insan yang lemah..Bantulah kami menghadapi dugaanMu..

Thursday, June 17, 2010

122. bunga tangan (redha je la..)

salam dan  hye!

entri kedua utk hari ni..disebabkan tade keje sgt kan..hehe..so dari pagi sampai skrg masih mengadap internet. sampai dah tatau nk tgk ape dah. ok skrg nk cerita ketidakpuasan hati i terhadap bunga tgn. utk bunga tgn ni, i ade google jugak. tp i tak ingat kt mane i save. sama mcm gmbr mini pelamin, i print out juga then bg tokey florist tu tgk. dia pun ooo..ok ok haa..total RM90. bunga around 15 kuntum. so i guess, hmm ok la kot harga tu kan.

then masa hari i nk tunang tu, i pun minta tlg my sis and her hubby to pick up the flowers sbb i da tak smpt. so it end up like, OMG, frustrated lg..tak mcm ape yg i nak..yg i nak, bunga tu kembang, tade satu pun daun warna hijau and the baby flower yg kecik2 warna putih tu..tp yg i dpt bunga tu kuncup tak smpt kembang (mmg la..masa adik i pegi amik tu, tokey tu bleh pulak blm buat lg bunga i tu! dia bleh ckp kt adik i, tak smpt kembang..mmg la tak kembang, dah ko baru buat.kalo buat dari smlm, mesti da kembang cantik :( ..sad! ). 

masa i dpt bunga tu, i tgk..dgn batang roses tu panjang ( i request nk yg pendek je, senang nk pegang), pastu ade plak daun2 yg warne hijau..dgn kapas yg basah kt hujung batang tu lagik..cemana i nk pegang bunga tu? tak ke basah baju i nnt???? ape la tokey ni..tak bleh pk ke? haissshhh.. lepastu i pun potong bhgn yg ade kapas tu..hahah..da jadi kontot..tak sampai 3 jam, bunga2 tu mcm da nk layu sbb da tade air..huhu..

i tatau la mcm mana sebenarnya..kita kene call kedai tu utk ingatkkan ke? what u guys think? RM90 ok..mahal gak utk hasil yg tak mcm i nak..lepas i cerita kt encik tunang, die ckp..nnt nk kawen, kita buat sendiri la bunga tu..hehe :)

p/s: motif :  nk bunga yg kembang : nk pegang dgn harapan dpt tutup lemak2 di tempat tertentu..waaaa..failed!

Monday, June 14, 2010

120.redha.

salam dan hye!

usia cincin di jari manis i baru 2 hari. selama 2 hari ni, tak jemu2 i tgk, belek, tilik dan perkataan yg sewaktu dengannya..hehe..rasa mcm tak percaya yg i dah menjadi separa milik dia.hehe..ada pulak separa?? :)

mcm tajuk entri ni, REHDA. byk benda yg i nak, i rancang, i harap dlm majlis ni tak menjadi...kebanyakkannya la..semua tak perfect mcm yg i nak. i know, takde apa yg perfect. cuma i terkilan sbb i da rancang sebaik mungkin. mungkin ni ujian utk i. i REDHA.

entri2 lepas ni nnt i akan ceritakan benda2 yg buat i ckp, REDHA je la..apapun, i bersyukur, majlis dah selamat berlansung..alhamdulillah..:)

nk tgk gmbr2 lain, find it at my FB account.search for Liyana Ahmad Sofri ya..promote jab..hehe:)

jumpa lg and take care!

Saturday, June 12, 2010

118. hari ni.

hari ni 12 jun.

12 jun 2007, kali pertama kami bersua dan bertentang mata..hari itu, kami saling berjanji setia mengikat kasih..

12 jun 2010, hari ni, insyaAllah, akan menjadi hari kami saling berjanji setia menjaga cinta hingga akhir hayat..

Monday, May 31, 2010

115.bebas cukai?

short vacation to langkawi..actually it's not a vacation..more to mama nk beli pinggan mangkuk.heh! mama cukup suka pegi shopping kt langkawi..pergi pagi, balik petang pun jadi la..hehe..so on wesak day, i and my family except my abah went to langkawi..

mmg ramai gile org ok..ramai sgt..bus rombongan mmg berduyun2 tiba..haha..then org yg beratur nk beli tiket feri punya la panjang..then i just go the one counter which is mmg tade sape yg beratur..mmg da agak, mesti tiket feri yg kaunter ni jual da abis..just try the luck la..hehe..i asked sorang abg botak ni..

i : tiket ade lg tak?

abg botak : berapa org?

i : 5org..

abg botak : penuh la..tp kalo kita pegi berdua bleh la

i : what the fish (tp dlm hati je la..haha)

ok, then i pegi kt mama..tiket penuh..lepas tu kitaorg pun beratur la kt barisan panjang berjela2 tu..smpt lg plan ngan mama, kalo abis juga tiket ni, plan B is heading to Padang Besar la..

tiba2 i dengar mcm org sweet sweet..hahah..i pun tatau apa nk pnggil tp its like bunyi mcm tikus yg selalu org org yg suke lepak tepi longkang kaco anak dara yg lalu lalang. haha

i pun terpandang abg botak tu, then die yg sweet sweet panggil i..trus i pegi then die ckp berapa org td? i pun ckp la 5 org..ok ade tiket!! tp feri da nk bertolak..apa lg kitaorg berlari2 mencelah2 di celahan manusia yg sgt ramai..smpt la naik feri tu..alhamdulillah..rezeki kot..kalo ikut kuala perlis, 45 minit da smpai langkawi..

mama pun shopping la pinggan mangkuk idaman dia..masa nk balik tu, mcm biasa la..kene scan beg yg kitaorg bw..lepas tu, bleh pulak kene tax..RM60 kot..tp kastam tu bg less..byr RM30 je..dlm hati i, eh bleh pulak bg diskaun2..apa salahnya kalo dia bg diskaun RM5 je ke..masa tu mmg panas je hati..and lepas tu la baru i tau kalo pergi langkawi then balik pada hari yg sama, mmg akan dikenakan tax..huhu..so kenapa namanya Pulau Bebas Cukai???

Sunday, April 25, 2010

111.misi tu selesai.

hello peeps ;p

oh semalam hari yg sgt indah ;p 

smlm i dan encik kekasih ke alor setar dalam misi kami sebagai ring hunter. ewah! haha..hunter la sgt kan..so singgah mkn tgh hari kt umah mama..hmmm..nyum nyum dpt la mkn my feveret gulai kacang buncis dan udang..mmg marvellous. encik kekasih smpai tmbh nasi. sian dia..dia ckp da lama tak mkn nasi kt umah..rindu nk balik johor eh syg? ;p tu blm abah lg, smpai tmbh nasi 3 kali ..happy kot sbb mkn ramai2..slalunya kt umah tinggal abah, mama and my youngest brother. oh!

sebelum smpai umah mama, singgah kt kedai hp untuk baiki hp i. da rosak tau! da tak leh hidup. syg gila hp tu sbb tu hasil duit raya + duit simpanan..harap2 nnt dpt la org tu baiki. cik hp, take care okeh! then singgah (byknye persinggahan) kt TM, nk batalkan akaun streamyx sbb kt umah tu mama and adik da guna broadband. sorang satu ok. sorang maxis, sorang celcom. ni semua penangan farmville. hahah..adoiyaiii!

lepas singgah umah, trus la kami menuju kt target. kedai emas la! =) woman feveret place..kan kan kan? haha..agak nervous jugak sbb tak sangka akhirnya kami akan melangkah ke 2nd step..alhamdulillah. Moga Dia mudahkan segala urusan kami nnt. Amin!! 

i kurang berkenan dgn emas putih. nasib baik sependapat dgn encik kekasih. tq abg! ♥ ~~ so mmg mata dok tgk emas kuning je la. bg i,emas kuning nmpkcantik di jari dan klasik. pendapat i la kan..setiap org kan ada pandangan masing2 :) and lagi satu tak berapa minat dgn yg diamond seketul tu..hehe..suke yg diamond kecil2 and comel2 je. ;p oh nasib sungguh baik sbb ade yg berkenan di hati..suke suke! mula2 mmg ingat nk beli cincin utk tunang je without the risik one. tp sbb budget encik kekasih masih ade, so i pun mengambil inisiatif untuk membeli cincin merisik jugak. just a simple one. but i like it! yeay! mission completed! tq so much sayang..it just a two little things, but it means a world to me!

lepas tu, misi mencari kemeja encik kekasih pulak. rupanya cari baju diaorg lg susah dari cari bj perempuan! oh pengalaman baru ni..mmg smpai lenguh2 kaki jalan..smpai merajuk2 jugak la.hehe..ssorry syg! nasib baik la akhinya ade jugak yg berkenan di hati.. :)

mase kitaorg kt shopping complex tu, ade cabutan bertuah ape tah. so ad la Adibah Nor. mmg sgt comel and suara masa dia nyanyi mmg sama mcm dlm album. hehe..mcm pernah beli je album dia. maksud i, kan ade jugak artis yg nyanyi live tak best langsung. tp dia nyanyi mmg best! lepas tu nmpk adibah noor da nk balik da..tanak la lepaskan peluang amik gmbrr dgn die! boleh tak mcm tu..haha..so mula2 turn i amik gmbr ngan dia and encik kekasih yg tolong snap. lepas tu encik kekasih pun mau jugak..haha..and u all tau adibah nor cakap ape? haha..dia ckp benda yg buat i senyum smpai telinga and senyum sorang2 ..haha..dia ckp kt encik kekasih, "amboi, comelnya isteri.." ...OMG!!

Wednesday, March 10, 2010

104.alhamdulillah..


alhamdulillah..

berkat paksaan oleh encik kekasih, saya dah berani drive..yeay!!semuanya bermula bila die kene pegi kursus BTN selama 5 hari..kan saya baru je dpt keje kt sini, so kalo die takde, cemane saye nk pegi keje???kuang kuang kuang..padan muka hang cik yana oi..tu la penakut sgt..hehe..

terus dia paksa saya drive mlm tu dari sanglang ke kuala perlis..dan hasilnya alhamdulillah..hehe..so mase die takde, saya la drive sendiri g keje..dari kuala perlis ke jejawi ( tempat keje saye) adelah lebih kurang 25 minit dgn kelajuan yg sederhana..huhu..

awal saye kuar dari rumah ash (tmpt saye menumpang berteduh buat sementara waktu ni), dan awal jugak la smpai tmpt keje..hehe..bkn ape, nk elakkan jam dan saya pun tak payah memandu dgn tergesa gesa kan..

so, pepatah biar lambat asalkan selamat kurang sesuai diaplikasikan dlm kehidupan saya sepanjang  5 hari encik kekasih takde..hehe..

Tuesday, March 9, 2010

103.tagged

 

actually da lama sasha yg cantik manis dan berkulit putih gebu tagged saya..tp masa tu tgh busy sbb baru dpt keja kt perlis ni haaa..bz cari umah sewa and tmpt menumpang..hehe..so sorry dear lmbt sket buat pasal ni..heeee!

 

so here's the question.

 

makanan

paling suka makan makanan yg berkuah mcm laksa ( i like it very muchhsss smpaikan kalo da mkn bende lain pun, kalo ade laksa dpn mata, saya masih boleh mkn laksa tu.heee) , bihun sup, bihun tomyam etc.

 

bahan bacaan

kurang gemar baca buku pelajaran. heh! oh plg suke baca novel esp terbitan ALAF 21.. apa lg kalo novel tu ditulis oleh Aisya Sofea ( ada semua koleksi novel beliau..like like likess), Damya Hanna.. setakat ni mmg plg suka 2 org novelis ni la..tp kebanyakan novel yg ALAF 21 terbitkan, mmg jarang menghampakan..smpaikan pernah berangan nk kasi nama anak2 nnt dgn nama penulis2 yg saya suke ni..hehe

 

rancangan tv

suka tgk CSI Miami..huhu..sbb horatio tu ada karekter yg tersendiri..suka tgk cite yg Fahrin Ahmad berlakon..hensem kan kan??

 

keperibadian

-mudah terasa tp cepat cool

-garang dgn adik2..hehe..sian diaorg

-pot pet pot pet dgn org yg dah lama kenal tp dgn org yg baru kenal, it takes time..=)

-sgt berdarah gemuruh kalo kena bercakap kt depan org ramai contohnya kalo ada presentation time study dulu..*sigh* mmg kena perbaiki sbb kerjaya skrg mmg perlu/harus/mesti bercakap di depan student. chaiyok2!!

 

hobi

baca novel, nyanyi2, surfing the net.

 

impian / hajat di hati

-nk membahagiakan mama, abah, tokpah dan adik2

-melangkah ke peringkat yg seterusnya bersama encik kekasih. ececece!

 

102.selamat hari wanita



"selamat hari wanita, sayang...."


ptg smlm, tibe2 je encik kekasih ckp mcm tu...eh ape kene die ni tibe2 je ckp cam tu..hehe..dgn terpinga2 saya tanya, eh kenapa? die ckp, laaa..kan hari ni hari wanita..kat facebook sumer org sibuk wish selamat harii wanita..eh ye ke? saya tak dpt wish ape2 pun dari sesiapa pun smpai la die wish kat saye..

saya ckp, saya blm wanita lg, masih remaja..hik hik..tak sedar diri sunggoh kamu ni cik yana..da tua tp masih nk berlagak remaja..hehe..bg saya, selagi blm kawen tu, selagi tu la kite berhak jadi remaja..kan kan?? heee..lepastu saya terus teringat satu lagu ni..


I used to think
I had the answers to everything,
But now I know
Life doesn't always go my way, yeah...
Feels like I'm caught in the middle
That's when I realize...

I'm not a girl,
Not yet a woman.
All I need is time,
A moment that is mine,
While I'm in between.
I'm not a girl,
There is no need to protect me.
It's time that I
Learn to face up to this on my own.
I've seen so much more than you know now,
So don't tell me to shut my eyes.

I'm not a girl,
But if you look at me closely,
You will see it my eyes.
This girl will always find
Her way.



so kat kesempatan ni, saya nk ucapkan SELAMAT HARI WANITA kepada semua wanita di dunia ni..hehe..especially utk mama & nenek yg sgt2  byk berjasa kepada saya sejak saya lahir sampai la sekarang..insyaAllah, saya takkan lupakan apa yg dah mereka buat utk saya.. Lovessss!





Wednesday, March 3, 2010

97.salah satu azam tahun baru.

salah satu azam tahun baru telah tercapai. boleh tgk kt senarai azam azam ni.muahaha.


tau tak yg mana satu dah tercapai??


haaaa..


saya da berani drive!! kagum tak? kagum tak?


hehe..mmg penakut sgt nk drive, tp bila keadaan memaksa, kita akan jadi berani. setuju kan?



the biggest fear is to face the fear itself!


p/s: dua daripada azam azam tersebut telah tercapai ; berani drive dan juga dpt kerja.
yg satu lg insyaAllah coming soon.supriseeee!!! =)
 cuma pasal DIET tu je..arrgghh! tekanan!
oh..esok saya akan drive ke office..sorang2 ..sbb encik kekasih pegi khusus.hope semuanya selamat..aminnn=)






Sunday, February 28, 2010

96.alhamdulillah..perlis here i come!

alhamdulillah..!

akhirnya...

setelah sembilan bulan sepuluh hari, eh tipu je. hik. setelah sembilan bulan saya menanam anggur, kini tibalah masa untuk menuai pulak! heee..

saya dah dapat kerja!!!
kerja kerja kerja!

tempat saya akan berusaha gigih mencari rezeki adalah di UniMap, Perlis sebagai Pegawai Latihan Vokasional atau dlm bahasa penjajah disebut sebagai Teaching Engineer.
start 1 Mac 2010..heeee!

ho yeahhh!!

hatiku gembira.

Perlis, here i come!

again..=)





Saturday, January 23, 2010

79.diet cara Rasulullah S.A.W

selamat pagi..err..da pagi???? agagaga

tak sedar da pagi rupanya..4.07am..phewwww!

tak ngantuk ke cik yana oiiii..cik yana ni sejak jadi penganggur bertauliah ni, siang tido malam berjaga..isk..tak bagus sunggoh perangai camni. abis la kalo encik kekasih tau,mmg kene tadah telinga je nnt..hehe! opppss!

saje je tgk2 email td and jumpe satu email ni.. mengenai diet cara Rasulullah S.A.W.. apa yg saya dpt dari email ni, bahawa Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya.apa kata kita ikut cara diet ni, tak payah dah mkn pil2 kurus yg belum tentu selamat tu..oppss..hehe..meh kite tgk ape ye..

  • Jangan makan SUSU + DAGING
  • Jangan makan DAGING + IKAN
  • Jangan makan IKAN + SUSU
  • Jangan makan AYAM + SUSU
  • Jangan makan IKAN + TELUR
  • Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU + CUKA
  • Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
  • JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. 

 
 
 
 
Tuesday, January 19, 2010

78.esok adalah penentu





ok semua tahu kan saya masih menganggur.malu sebnarnye.

but saya da buat satu keputusan besar!

tau ape? heheh..saya da buat keputusan utk sambung study. uisk. biar betul ni cik yana. ok betul ni. tak tipu punyo..kihkih

mungkin sambung di UniMap, perlis dan akan sambung kt bawah school environment. apa kena mengena dgn tajuk entri? heeeee..esok saya ada appoinment dgn Timb Dekan school tu..jumpe die pasal nk tentukan tajuk, supervisor dan juga isi borang2 berkaitan..huuuuuu! takut sunggoh..ngeeee

saya pun tatau betul ke tak keputusan yg saya buat ni..tp buat masa skrg, saya mmg tak nampak jalan yg lain..=( saya harap keputusan saya ni betul. benar belaka. kih kih. InsyaAllah..

ok, berkaitan dengan master by research ni, utk completekan master tu, at least kita kena present 3 paper work kt conference.. waaaaa..takut takut.

mmg saya ada masalah bila buat presentation, apatah lagi dgn soalan2 yg spontan. cabaran sunggoh. masa presentation final project degree dulu, mmg saya tergagap tp alhamdulillah la lepas juga..

lagi satu masalah saya, saya ni bukan la hebat sgt speaking London..muaahaha..nmpaknya kena berlatih dari sekarang..apapun, kawan2 bloggers sumer..doakan saya ya!

77.adakah cinta memerlukan sebab??


Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka.

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata

"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.

Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!

Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi.

Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."




Monday, January 18, 2010

76.happy birthday cik kima!

ok,smlm 17januari adalah hari jadi my bestfriend, cik kima..

happy birthday dear!!

cik kima ni saya kenal 8thn yg lalu, mase study kt KMK. then smbg kt UTM kitaorg satu kelas..then masa thn akhir degree, dpt plak jd roomate lg perangai tak senonoh menjadi2..hehe..sebelum ni, 3 thn berturut kitaorg mandikan die dgn air sabun dan jugak bedak..hehe..tp tahun ni, kitaorg da tak duk sme lg..rndunye semua kenangan tu..tu la..bile dekat, mcm anjing dgn kucing..bila jauh, baru nk rindu2..hehe..saya dan cik kima mmg kamceng..g kelas same2..ponteng kelas same2..kih kih kih. ok jgn tiru perangai kami ni ye. =) die jugak la driver saya g kelas, g JJ..wahhh.rindu nye semua tu..cik kima skrg tgh struggle sambung master kt utm dan saya pula tgh struggle membesarkan bdn kt umah..haha..tu la..sape suh takmo smbg kan kan??

penah menangis same2..cik kima, awak ingat lg kejadian masa bln puasa tu..hehe..last2 buka puasa dua org je sedangkan og len g KFC..haha..penah gosip sama2, gaduh2, masam2 muka, men bandminton, sopimmmm semua la sama2..hehe..rindu rindu rindu! lagi satu kalo nk diet, mesti kene dua2 yg diet.mane leh salah sorang kan..nnt yg sorang lg terliur je tgk yg lg sorang mkn best2..ngeeee..

cik kima, sempena bday ko , aku ucapkan selamat ulang tahun yg k 26..moga dipermudahkan semuanya.moga dimurahkan rezeki..moga sihat sentiasa..walaupun kita jauh, tp jgn risau pasal aku slalu ade ngan ko..jauh di mata dekat di hati kan..semoga persahabatan kita smpai hujung nyawa!!

kt sini jugak aku nk minta maaf kalo sepanjgng kita kenal ni, aku selalu sakitkan hati ko..hehe.maafkan eh! =) dan halalkan mkn minum aku sepanjang ngan ko dulu..panjang umur, kita jumpa lg okeh..! till then, take care AKRIMA ABU BAKAR ♥


And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25

I keep thinking times will never change

Keep on thinking things will always be the same

But when we leave this year we won't be coming back

No more hanging out cause we're on a different track

And if you got something that you need to say

You better say it right now cause you don't have another day

Cause we're moving on and we can't slow down

These memories are playing like a film without sound

And I keep thinking of that night in June

I didn't know much of love

But it came too soon

And there was me and you

And then we got real blue

Stay at home talking on the telephone

And we would get so excitedand we'd get so scared

Laughing at ourselves thinking life's not fair

And this is how it feels

As we go on

We remember

All the times we

Had together

And as our lives change

From whatever

We will still be

Friends Forever

So if we get the big jobs

And we make the big money

When we look back now

Will our jokes still be funny?

Will we still remember everything we learned in school?

Still be trying to break every single rule

Will little brainy Bobby be the stockbroker man?

Can Heather find a job that won't interfere with her tan?

I keep, keep thinking that it's not goodbye

Keep on thinking it's a time to fly

And this is how it feels

Will we think about tomorrow like we think about now?

Can we survive it out there?

Can we make it somehow?

I guess I thought that this would never end

And suddenly it's like we're women and men

Will the past be a shadow that will follow us 'round?

Will these memories fade when I leave this town

I keep, keep thinking that it's not goodbye

Keep on thinking it's a time to fly


Tuesday, January 12, 2010

75.mode : confuseeeee

hello gud morning semua! =)

mls nk update sebenarnye pasal not in a stable mood..

mcm2 yg sy pikir..dgn keadaan saya yg blm mendapat kerja, dgn tekanan org2 sekeliling lg..adeh la..slalu org tanye, keje mane..waaaaaa! saya blm bekerja la..smpai la smlm encik kekasih ckp suh sambung study..errrrr! sambung???? haha..bleh lg ke ni..rasa mcm otak da beku..=( aduh aduh aduh..mcm kt persimpangan dilema pulak...da masuk 8bln saya dok besarkan bdn je..hehe..mungkin da tiba masanya!

any idea guys??




Tuesday, January 5, 2010

71.awal bgn?


hello hello!

selamat pagi Malaysia (perggghh mcm satu malaysia baca blog saya ni..kui kui kui!)

awal kan saya bgn arini? haaa..tau tak sbb ape..

pagi2 td mama kejut ckp na,nnt lap lantai kat dapoq tu..bawah peti ais, baawah kabinet tu abis banjir..

tau tak ape sbb??

sbb tgh proses mencuci peti ais lg satu..h0h0..perggghh peti ais yg ni, bahagian beku tu cuma tinggal lubang sebesar cawan je..semua da jadi ais..haha..nk sumbat pape pun da tak bleh..so caranya kene tutup suis peti ais tu utk cairkan air tu..T________T

mcm ni ke cara semua org cuci peti ais? weeeee!

Sunday, January 3, 2010

66.100 hari tanpa nasi

tajuk entri pelik kan kan kan??

hehe.

tu la azam tahun baru. DIET.

skrg tgh menjalani program 100 hari tanpa nasi. bkn program apa2. program utk diri sendiri je. hikhik. kalo ingat program ni nescaya akan cepat tersedar kalo nk melantak benda2 seperti:

nasi

makanan bergoreng + berminyak

air karbonat

mcD, kfc, etc

kih kih kih. apo kono ko ni cik yana oiiii..haha..

p/s: agak2 bleh turun 10kg dalam masa 100 hari tanpa nasi tak??


 

Blog Template by BloggerCandy.com