Followers

Wednesday, June 23, 2010

124. kisah OP (yg tak mcm OP..)

salam & hye..

2-3 hari ni emosi i kurang stabil..benda nmpk mcm remeh..i tatau la kot2 i yg buat benda ni jadi besar..tp benda ni berkaitan dgn kenangan sepanjang hayat..sape yg tak sakit hati??

cerita pasal OP i..i mmg sgt2 mrh, geram dgn dia..rasa mcm nk dush dush dush..heee! sabaq na sabaq..kisahnya begini..kitaorg hired si A..A ni kwn kpd encik tunang i..masa kitaorg booked dia, tade la pulak ckp dia ada hal lain or ape2 ke..nk dijadikan cerita, sehari sblm kitaorg bertunang, A ni bgtau kt encik tunang i yg dia tak dpt dtg..dia dah pass job tu kt si B..B ni merupakan bussiness partner A..nk dijadikan cerita lg pulak, B ni pass job ni kt C..haaaa..tgk ape sudah jadi?? semua cerita ni i tau masa hari kitaorg tu tunang tau..

panjang i nk cerita, tp nnt i sakit hati..i pendekkan ye..hasil gmbr mmg out..mmg tak lawa lgsg..dgn senget2 nya lg..i tatau la C ni layak digelar photographer ke tak..nnt i upload gmbr yg sgt buruk itu oke.mmg tak bleh diterima. tau berapa harga utk hanya 150 keping gambar (yg senget2 sumer, dan tak seni lgsg) and also without any editing?? Rm350..dush dush dush.lepas tgk haslnya kitaorg pn contact la si A ni..ckp punye ckp, die pun minta maaf..die tatau yg C tu amik gmbr yg tak elok lnsg bg i dan encik tunang. nk dipendekkan cerita lg, A byr Rm350 kt B, tp B byr RM2++ kt C..untung atas angin mcm tu je..apetah business mcm ni..mmg puas la i dok membebel..heeee..dush dush!

mungkin si A ni rasa bersalah, dia pun ckp nk pulangkan duit yg lebih tu..dan juga janji nk buat free pre-wedding photoshoot utk kitaorg nnt..tatau la kan nk ckp ape..bende da jadi..yg paling kitaorg frust, da la gmbr ngan family kedua2 belah pihak tade, yg si C tu sibuk nk balik awal sbb nk p amik gmbr expo ape tah..dia dtg pkl 12.30 mcm tu..dlm pkl 2 da cabut..ape kes??

oh nasib baik bestfriend i, cik kima dtg masa i nak tunang tu..dia baru beli camera besar dan tgh2 belajar amik gmbr engagement & wedding. well bagi i, gmbr dia amik lg cantik dari gmbr OP i amik. tak semestinya camera ko lengkap dgn segala flash & lens besar, gmbr ko akan cantik wahai OP yg tak mcm OP..dush dush!

moralnya kt sini, kalo nk amik photographer, kita kene tgk dulu hasil kerjanya mcm mana.tak kisah la sama ada tgk album, FB, website die ke..yg kedua, yg i akan ingat smpai bila2 i takkan sekali kali amik lg vendor yg merupakan kawan i..trust me..bila jadi mcm ni, hbgn persahabatan tu mungkin da tak sebaik dulu..ini yg i rasa la..lain org lain pendapat..mungkin ni nasib i..

9 comments:

a.N.I.s said...

rasa geram jugak bila baca cerita pasal ni. huhu. bertabah k!

setuju dgn akak, kalau nk upah photographer kena tgk hasil kerja dia dulu. kalo ada masa, luangkan masa tgk website ni http://veloliver.com/

apa2 pun, doakan yang terbaik utk akak dan abg atan. semoga semuanya lancar dan dipermudahkan Allah.

cik yana said...

@a.N.I.s

mmg tgh sabar sgt2 ni anis..cuma pikir, yg ni boleh dijadikan pengajaran utk masa depan nnt..tq anis for the doa :)

A W E E N N Y E said...

dear yana.gambar yg senget itu satu seni sebenarnya.Hanya itu yg dia mmpu lakukan..hahahaha.
sbr ue.geram plak.

cik kimma said...

rm350 tu bagi kt aku pon takpe..
hahaha

cik yana said...

@A W E E N N Y E

hehe..smpai skrg ni kalo yana n atan ingat balik pasal gmbr ni, mesti kitaorg ckp, tu seni sebenarnye..agagag

cik yana said...

@cik kimma

haha..tu la kan babe..da la ramai yg ckp gmbr ko cantik..muahaha! :)
thn depan aku booking ko as my 2nd photog ya!

yat said...

slam
bersabor jelah...
tapi ape2 pun dah lawa dah pun...
kak comey dah lawa benda tak elok yang tak jadi pun dah tak nampak pada fikifan orng lain
jadi....jangan kak comey kecewa...
n tahniah k

cik yana said...

@yat

tq atas kata2 semangat tu..hehe..skrg da ok skit..mls nk ingat2 lg da..tq sis! :P

Anonymous said...

sama mcm aku la.. nie OP wedding aku.. dia edit cantik tp gambar berulang2.. aku geram sungguh la.. igt sampai bila2.. dah la rm600 aku kena byr.. mmg xpuashati posing pun xbyk.. boleh lak masa outdoor dia tanya aku nak wat pose mcm mana ek.. isk mana la aku tau aku pun first time kawin bln berkali2 dah kawin.. pas2 dia ada tanya aku ok ker gambar dia amik tue.. aku ckp edit cantik tp gambar nape berulang2.. dia ckp amik gambar xbyk lgpun mana sempat.. sampai hati ckp camtu ko tue OP xkan xreti snap gambar byk2 pas2 pilih ler yg mana terbaik.. iskkkkk.. mmg geram la.. jeles tgk gambar kawin org lain yg cantik2..

moralnyer: sebelum upah OP kena tgk hasil kerja dulu.. OP aku nie kwn aku jgk.. hmm

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com