Followers

Saturday, January 23, 2010

79.diet cara Rasulullah S.A.W

selamat pagi..err..da pagi???? agagaga

tak sedar da pagi rupanya..4.07am..phewwww!

tak ngantuk ke cik yana oiiii..cik yana ni sejak jadi penganggur bertauliah ni, siang tido malam berjaga..isk..tak bagus sunggoh perangai camni. abis la kalo encik kekasih tau,mmg kene tadah telinga je nnt..hehe! opppss!

saje je tgk2 email td and jumpe satu email ni.. mengenai diet cara Rasulullah S.A.W.. apa yg saya dpt dari email ni, bahawa Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya.apa kata kita ikut cara diet ni, tak payah dah mkn pil2 kurus yg belum tentu selamat tu..oppss..hehe..meh kite tgk ape ye..

  • Jangan makan SUSU + DAGING
  • Jangan makan DAGING + IKAN
  • Jangan makan IKAN + SUSU
  • Jangan makan AYAM + SUSU
  • Jangan makan IKAN + TELUR
  • Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU + CUKA
  • Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
  • JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.
  • TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
  • JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita. 

 
 
 
 
Tuesday, January 19, 2010

78.esok adalah penentu





ok semua tahu kan saya masih menganggur.malu sebnarnye.

but saya da buat satu keputusan besar!

tau ape? heheh..saya da buat keputusan utk sambung study. uisk. biar betul ni cik yana. ok betul ni. tak tipu punyo..kihkih

mungkin sambung di UniMap, perlis dan akan sambung kt bawah school environment. apa kena mengena dgn tajuk entri? heeeee..esok saya ada appoinment dgn Timb Dekan school tu..jumpe die pasal nk tentukan tajuk, supervisor dan juga isi borang2 berkaitan..huuuuuu! takut sunggoh..ngeeee

saya pun tatau betul ke tak keputusan yg saya buat ni..tp buat masa skrg, saya mmg tak nampak jalan yg lain..=( saya harap keputusan saya ni betul. benar belaka. kih kih. InsyaAllah..

ok, berkaitan dengan master by research ni, utk completekan master tu, at least kita kena present 3 paper work kt conference.. waaaaa..takut takut.

mmg saya ada masalah bila buat presentation, apatah lagi dgn soalan2 yg spontan. cabaran sunggoh. masa presentation final project degree dulu, mmg saya tergagap tp alhamdulillah la lepas juga..

lagi satu masalah saya, saya ni bukan la hebat sgt speaking London..muaahaha..nmpaknya kena berlatih dari sekarang..apapun, kawan2 bloggers sumer..doakan saya ya!

77.adakah cinta memerlukan sebab??


Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami. Ini dialog mereka.

Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata

"Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!"

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi.

Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital.

Surat tersebut berbunyi begini :

"Sayang!

Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.

Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi.

Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."




Monday, January 18, 2010

76.happy birthday cik kima!

ok,smlm 17januari adalah hari jadi my bestfriend, cik kima..

happy birthday dear!!

cik kima ni saya kenal 8thn yg lalu, mase study kt KMK. then smbg kt UTM kitaorg satu kelas..then masa thn akhir degree, dpt plak jd roomate lg perangai tak senonoh menjadi2..hehe..sebelum ni, 3 thn berturut kitaorg mandikan die dgn air sabun dan jugak bedak..hehe..tp tahun ni, kitaorg da tak duk sme lg..rndunye semua kenangan tu..tu la..bile dekat, mcm anjing dgn kucing..bila jauh, baru nk rindu2..hehe..saya dan cik kima mmg kamceng..g kelas same2..ponteng kelas same2..kih kih kih. ok jgn tiru perangai kami ni ye. =) die jugak la driver saya g kelas, g JJ..wahhh.rindu nye semua tu..cik kima skrg tgh struggle sambung master kt utm dan saya pula tgh struggle membesarkan bdn kt umah..haha..tu la..sape suh takmo smbg kan kan??

penah menangis same2..cik kima, awak ingat lg kejadian masa bln puasa tu..hehe..last2 buka puasa dua org je sedangkan og len g KFC..haha..penah gosip sama2, gaduh2, masam2 muka, men bandminton, sopimmmm semua la sama2..hehe..rindu rindu rindu! lagi satu kalo nk diet, mesti kene dua2 yg diet.mane leh salah sorang kan..nnt yg sorang lg terliur je tgk yg lg sorang mkn best2..ngeeee..

cik kima, sempena bday ko , aku ucapkan selamat ulang tahun yg k 26..moga dipermudahkan semuanya.moga dimurahkan rezeki..moga sihat sentiasa..walaupun kita jauh, tp jgn risau pasal aku slalu ade ngan ko..jauh di mata dekat di hati kan..semoga persahabatan kita smpai hujung nyawa!!

kt sini jugak aku nk minta maaf kalo sepanjgng kita kenal ni, aku selalu sakitkan hati ko..hehe.maafkan eh! =) dan halalkan mkn minum aku sepanjang ngan ko dulu..panjang umur, kita jumpa lg okeh..! till then, take care AKRIMA ABU BAKAR ♥


And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25

I keep thinking times will never change

Keep on thinking things will always be the same

But when we leave this year we won't be coming back

No more hanging out cause we're on a different track

And if you got something that you need to say

You better say it right now cause you don't have another day

Cause we're moving on and we can't slow down

These memories are playing like a film without sound

And I keep thinking of that night in June

I didn't know much of love

But it came too soon

And there was me and you

And then we got real blue

Stay at home talking on the telephone

And we would get so excitedand we'd get so scared

Laughing at ourselves thinking life's not fair

And this is how it feels

As we go on

We remember

All the times we

Had together

And as our lives change

From whatever

We will still be

Friends Forever

So if we get the big jobs

And we make the big money

When we look back now

Will our jokes still be funny?

Will we still remember everything we learned in school?

Still be trying to break every single rule

Will little brainy Bobby be the stockbroker man?

Can Heather find a job that won't interfere with her tan?

I keep, keep thinking that it's not goodbye

Keep on thinking it's a time to fly

And this is how it feels

Will we think about tomorrow like we think about now?

Can we survive it out there?

Can we make it somehow?

I guess I thought that this would never end

And suddenly it's like we're women and men

Will the past be a shadow that will follow us 'round?

Will these memories fade when I leave this town

I keep, keep thinking that it's not goodbye

Keep on thinking it's a time to fly


Tuesday, January 12, 2010

75.mode : confuseeeee

hello gud morning semua! =)

mls nk update sebenarnye pasal not in a stable mood..

mcm2 yg sy pikir..dgn keadaan saya yg blm mendapat kerja, dgn tekanan org2 sekeliling lg..adeh la..slalu org tanye, keje mane..waaaaaa! saya blm bekerja la..smpai la smlm encik kekasih ckp suh sambung study..errrrr! sambung???? haha..bleh lg ke ni..rasa mcm otak da beku..=( aduh aduh aduh..mcm kt persimpangan dilema pulak...da masuk 8bln saya dok besarkan bdn je..hehe..mungkin da tiba masanya!

any idea guys??




Tuesday, January 5, 2010

71.awal bgn?


hello hello!

selamat pagi Malaysia (perggghh mcm satu malaysia baca blog saya ni..kui kui kui!)

awal kan saya bgn arini? haaa..tau tak sbb ape..

pagi2 td mama kejut ckp na,nnt lap lantai kat dapoq tu..bawah peti ais, baawah kabinet tu abis banjir..

tau tak ape sbb??

sbb tgh proses mencuci peti ais lg satu..h0h0..perggghh peti ais yg ni, bahagian beku tu cuma tinggal lubang sebesar cawan je..semua da jadi ais..haha..nk sumbat pape pun da tak bleh..so caranya kene tutup suis peti ais tu utk cairkan air tu..T________T

mcm ni ke cara semua org cuci peti ais? weeeee!

Sunday, January 3, 2010

66.100 hari tanpa nasi

tajuk entri pelik kan kan kan??

hehe.

tu la azam tahun baru. DIET.

skrg tgh menjalani program 100 hari tanpa nasi. bkn program apa2. program utk diri sendiri je. hikhik. kalo ingat program ni nescaya akan cepat tersedar kalo nk melantak benda2 seperti:

nasi

makanan bergoreng + berminyak

air karbonat

mcD, kfc, etc

kih kih kih. apo kono ko ni cik yana oiiii..haha..

p/s: agak2 bleh turun 10kg dalam masa 100 hari tanpa nasi tak??


 

Blog Template by BloggerCandy.com