Followers

Monday, June 28, 2010

126.kesah baju tunang i..

salam n hello!

sedar tak sedar (ewahhh), i dah 2 minggu bertunang..sekejab je kan masa. oh ok, i tanak ingat sgt pasal masa sbb agak berdebar utk mulakan my wedding preparation..padahal lmbt lg..haha..tp kan org selalu ckp, masa it emas?

dlm 2 minggu ni, percaya @ tak, i tak byk khatam gmbr2 on my E-day..ada saja yg buat i sedih kalo i tgk balik gmbr tu,,baik photographernya, bunganya, pelaminnya..oh and hari ni i nk cerita pasal baju masa i bertunang hari tu..

jenis kain : chiffon beaded

warna : off white with pink beaded

spesifikasi : 2.8 m (chiffon) & 2 m satin.

harga : RM 2++

upah tailor : RM 250

i mmg suka and jatuh cinta first time tgk kain ni. and yes, my favourite colour is pink! mmg mata i tak mampu nk tgk warna lain dah. and i harap utk wedding nnt, i tak tersangkut dgn warna pink! :) cerita pasal baju, i pergi kt tmpt sama yg i make up. and dia ckp dia bleh buat, padahal bkn dia yg buat pun. dia hntr kt satu butik. masa tu i tatau lagik ke mana dia nk hntr baju i. nmpk sgt kan i ni tatau apa2..heheh..first time la katakan. masa i hntr tu bln 4. i ingat lg. smpai hujung bln 5, baju i tak siap lg. then i text him tny pasal baju i. dia ckp in a few days. lepas few days, i pun pegi  fitting baju i masa teman adik i fitting baju dia ( at the same bridal boutique). and u know what, kt pinggang, bwh ketiak besarnya 2inch from the actual size.

 i bertenang lg sbb ingatkan i da kurus skit.haha.berangan. tp takkan la smpai 2 inch. pelik jugak. ok takpe la, i pun tinggal utk alter dulu baju tu. hari selasa ( 8jun ) i nk pegi fitting lg. then dia ckp blm buat lg (pekerja kt situ)..ok fine.then ptg tu dia sms ckp bleh dtg amik. ok i pun pegi amik then bw baju trus balik ( ni la kesilapan i). trus bw fitting di rumah! masa i fitting tu, mmg kt pinggang fit, nmpk mcm tersangkut pun ade sbb kt bwh ketiak kt pinggang dia tak altered! dia cuma altered kt pinggang je.that's why la mcm tersekat bju tu. i ingat hmm tak pe la, tk nmpk sgt kot. sbb esoknya tu i da nk ke kelantan, kenduri sblh husband adik i pulak. 

pagi 12 jun tu, i kan pegi make up awal pagi..so masa i pakai baju tu utk pegi make up, mak aiii..nmpk sgt yg lebih2 kt bwh ketiak tu..wh*! da tak smpt da nk altered..i was so sad, masa i pegi kt situ nk make up, i pun tunjuk kt dia then dia ckp da tak smpt nk alter  pasal hari tu dia kena make up 12 org! haha..penah dgr kena makeup gilir2?? nnt i akan cerita next entry ..masa tgh make up tu terbuka la cerita yg tailor tu tertukar ukuran  i dgn somebody else..see? dia tak ckp pun dgn i masa i fitting tu..how dare

Friday, June 25, 2010

125.bukan niat..


salam semua..:)

entri entri i sebelum ni bkn niat untuk mengaibkan sesiapa..harap jgn salah faham..cuma sekadar luahan rasa hati..juga utk dijadikan pengalaman dan pengajaran mada depan..ada lagi 2-3 entri luahan perasaan lepas ni..hehe! then i promise utk tanak kenang lagi benda2 yg dah jadi masa my E-day.. :) lepas ni i nk concentrate on my BIG day pulak..hope segalanya dipermudahkan..amin!




Wednesday, June 23, 2010

124. kisah OP (yg tak mcm OP..)

salam & hye..

2-3 hari ni emosi i kurang stabil..benda nmpk mcm remeh..i tatau la kot2 i yg buat benda ni jadi besar..tp benda ni berkaitan dgn kenangan sepanjang hayat..sape yg tak sakit hati??

cerita pasal OP i..i mmg sgt2 mrh, geram dgn dia..rasa mcm nk dush dush dush..heee! sabaq na sabaq..kisahnya begini..kitaorg hired si A..A ni kwn kpd encik tunang i..masa kitaorg booked dia, tade la pulak ckp dia ada hal lain or ape2 ke..nk dijadikan cerita, sehari sblm kitaorg bertunang, A ni bgtau kt encik tunang i yg dia tak dpt dtg..dia dah pass job tu kt si B..B ni merupakan bussiness partner A..nk dijadikan cerita lg pulak, B ni pass job ni kt C..haaaa..tgk ape sudah jadi?? semua cerita ni i tau masa hari kitaorg tu tunang tau..

panjang i nk cerita, tp nnt i sakit hati..i pendekkan ye..hasil gmbr mmg out..mmg tak lawa lgsg..dgn senget2 nya lg..i tatau la C ni layak digelar photographer ke tak..nnt i upload gmbr yg sgt buruk itu oke.mmg tak bleh diterima. tau berapa harga utk hanya 150 keping gambar (yg senget2 sumer, dan tak seni lgsg) and also without any editing?? Rm350..dush dush dush.lepas tgk haslnya kitaorg pn contact la si A ni..ckp punye ckp, die pun minta maaf..die tatau yg C tu amik gmbr yg tak elok lnsg bg i dan encik tunang. nk dipendekkan cerita lg, A byr Rm350 kt B, tp B byr RM2++ kt C..untung atas angin mcm tu je..apetah business mcm ni..mmg puas la i dok membebel..heeee..dush dush!

mungkin si A ni rasa bersalah, dia pun ckp nk pulangkan duit yg lebih tu..dan juga janji nk buat free pre-wedding photoshoot utk kitaorg nnt..tatau la kan nk ckp ape..bende da jadi..yg paling kitaorg frust, da la gmbr ngan family kedua2 belah pihak tade, yg si C tu sibuk nk balik awal sbb nk p amik gmbr expo ape tah..dia dtg pkl 12.30 mcm tu..dlm pkl 2 da cabut..ape kes??

oh nasib baik bestfriend i, cik kima dtg masa i nak tunang tu..dia baru beli camera besar dan tgh2 belajar amik gmbr engagement & wedding. well bagi i, gmbr dia amik lg cantik dari gmbr OP i amik. tak semestinya camera ko lengkap dgn segala flash & lens besar, gmbr ko akan cantik wahai OP yg tak mcm OP..dush dush!

moralnya kt sini, kalo nk amik photographer, kita kene tgk dulu hasil kerjanya mcm mana.tak kisah la sama ada tgk album, FB, website die ke..yg kedua, yg i akan ingat smpai bila2 i takkan sekali kali amik lg vendor yg merupakan kawan i..trust me..bila jadi mcm ni, hbgn persahabatan tu mungkin da tak sebaik dulu..ini yg i rasa la..lain org lain pendapat..mungkin ni nasib i..

Monday, June 21, 2010

123. oh hati. tabahlah!

hati saya sgt tidak tenang sekarang. saya rasa tertekan, sakit hati, marah, sedih dll. semuanya gara2 OP yg kitaorg hired. Ya Allah, bkn mahu menidakkan takdirMU, kami hanya insan yang lemah..Bantulah kami menghadapi dugaanMu..

Thursday, June 17, 2010

122. bunga tangan (redha je la..)

salam dan  hye!

entri kedua utk hari ni..disebabkan tade keje sgt kan..hehe..so dari pagi sampai skrg masih mengadap internet. sampai dah tatau nk tgk ape dah. ok skrg nk cerita ketidakpuasan hati i terhadap bunga tgn. utk bunga tgn ni, i ade google jugak. tp i tak ingat kt mane i save. sama mcm gmbr mini pelamin, i print out juga then bg tokey florist tu tgk. dia pun ooo..ok ok haa..total RM90. bunga around 15 kuntum. so i guess, hmm ok la kot harga tu kan.

then masa hari i nk tunang tu, i pun minta tlg my sis and her hubby to pick up the flowers sbb i da tak smpt. so it end up like, OMG, frustrated lg..tak mcm ape yg i nak..yg i nak, bunga tu kembang, tade satu pun daun warna hijau and the baby flower yg kecik2 warna putih tu..tp yg i dpt bunga tu kuncup tak smpt kembang (mmg la..masa adik i pegi amik tu, tokey tu bleh pulak blm buat lg bunga i tu! dia bleh ckp kt adik i, tak smpt kembang..mmg la tak kembang, dah ko baru buat.kalo buat dari smlm, mesti da kembang cantik :( ..sad! ). 

masa i dpt bunga tu, i tgk..dgn batang roses tu panjang ( i request nk yg pendek je, senang nk pegang), pastu ade plak daun2 yg warne hijau..dgn kapas yg basah kt hujung batang tu lagik..cemana i nk pegang bunga tu? tak ke basah baju i nnt???? ape la tokey ni..tak bleh pk ke? haissshhh.. lepastu i pun potong bhgn yg ade kapas tu..hahah..da jadi kontot..tak sampai 3 jam, bunga2 tu mcm da nk layu sbb da tade air..huhu..

i tatau la mcm mana sebenarnya..kita kene call kedai tu utk ingatkkan ke? what u guys think? RM90 ok..mahal gak utk hasil yg tak mcm i nak..lepas i cerita kt encik tunang, die ckp..nnt nk kawen, kita buat sendiri la bunga tu..hehe :)

p/s: motif :  nk bunga yg kembang : nk pegang dgn harapan dpt tutup lemak2 di tempat tertentu..waaaa..failed!

Monday, June 14, 2010

120.redha.

salam dan hye!

usia cincin di jari manis i baru 2 hari. selama 2 hari ni, tak jemu2 i tgk, belek, tilik dan perkataan yg sewaktu dengannya..hehe..rasa mcm tak percaya yg i dah menjadi separa milik dia.hehe..ada pulak separa?? :)

mcm tajuk entri ni, REHDA. byk benda yg i nak, i rancang, i harap dlm majlis ni tak menjadi...kebanyakkannya la..semua tak perfect mcm yg i nak. i know, takde apa yg perfect. cuma i terkilan sbb i da rancang sebaik mungkin. mungkin ni ujian utk i. i REDHA.

entri2 lepas ni nnt i akan ceritakan benda2 yg buat i ckp, REDHA je la..apapun, i bersyukur, majlis dah selamat berlansung..alhamdulillah..:)

nk tgk gmbr2 lain, find it at my FB account.search for Liyana Ahmad Sofri ya..promote jab..hehe:)

jumpa lg and take care!

Saturday, June 12, 2010

118. hari ni.

hari ni 12 jun.

12 jun 2007, kali pertama kami bersua dan bertentang mata..hari itu, kami saling berjanji setia mengikat kasih..

12 jun 2010, hari ni, insyaAllah, akan menjadi hari kami saling berjanji setia menjaga cinta hingga akhir hayat..

 

Blog Template by BloggerCandy.com