Followers

Thursday, June 30, 2011

Pengalaman berharga :)

sebelum kahwin, i mmg jarang ke dapur..mmg i tak reti nk masak yg berat2 ni..maklumlah daripada i form 4 smpai la dah abis degree, hidup i kt hostel & tempat org yg jauh drpd family..bila balik bercuti, mama yg selalu masak best2..ye la anak yg jauh di perantauan balik bercuti, mesti la nk sambut dgn masak yg sedap2 kan? so mungkin sbb itulah i kurang rajin ke dapur..hehe!

bila dah berumahtangga ni, yes i mmg selalu kena ke dapur..sbb hubby i suka mkn di rumah..rasa tanggungjawab tu dtg dengan sendirinya..ye la takkan nk biarkan hubby sendiri lapar..tak sampai hati tau..penat mcm mana pun, balik keja dah pkl 6ptg, i tetap ke dapur..tp hari2 yg biasa tu i cuma masakkan menu yg ringan2 je la mcm bihun goreng ke,nasi goreng ke..kalau hujung minggu baru lah masak 2-3 jenis lauk..

resipi2 tu pulak ada yg i tanya mama i, adik i, mother in law i and juga website yg sangat best ni! nnt boleh la jenguk2 website tu tau..insyaAllah 90% jadi..i mmg dah try n hubby ckp sedap! hehe..rasa sgt terharu bila hubby makan bertambah nasi sampai 3 kali dan semua lauk licin..rasa sayu pun ada sbb hubby selalu ckp "thank you syg sbb masakkan untuk abg.." ..rasa mcm selalu nk gembirakan hati dan perut dia dgn masak yg sedap2..

org kata nk pikat hati suami, kena jaga perut dia dulu..ye kan?

“Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari  berpuasa setahun”

“Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya  lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

beruntungnya kita menjadi seorang isteri.


4 comments:

kaklong said...

wah.....hebat nie...tahniah kak long ucapkan..kalo mcm ni, lama2 boleh bukak kedai makan..

qemaishak said...

Biasa la tu yana, mula2 kan..lama2 nanti makin arif la masak memasak ni..good luck:)

mashitah said...

taahniah k.yana, eta pon mcm tu jgk dulu. lama nnt dh ok, bleh msk mknan berat even hari keje. dun worry, eta salu jenguk blog akk ni. resepi dia menarik jgk =)

http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/

umairah said...

sama la kita.. sy dr form 1 smpi tahun 4 abis degree dok kt hostel.. masuk dapur pn mse cuti 2 bln sbb mse tu je blk umh.. ni dh kwen, hari2 kne masak.. tp mmg best bila hsbnd puji masakan tu n siap b'tambah2 mkn.. seronok tgk.. pastu skrg hsbnd ckp dia rasa mkin gemuk plak.. errkk..

Post a Comment

 

Blog Template by BloggerCandy.com